Rijkswachtkazerne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne

Beschrijving

Rijkswachtkazerne opgericht in 1885 te midden de nieuwe bewoningskern rond de Fabriek Scheppers naar aanleiding van de arbeidersstaking van 1880.

Historiek

In 1880-1881 waren er twee stakingen in Lot. Voor de staking van september 1881 was de hulp van de Brusselse gendarmerie nog nodig. De SA de Loth (voormalige fabriek Scheppers) onderhandelde nog in hetzelfde jaar over de oprichting van een gendarmerie en dat met zowel Sint-Pieters-Leeuw als met Dworp. Om een rijkswachtpost te krijgen, schoof Dworp verschillende redenen naar voor bij de provinciegouverneur: vele arbeiders, ook van buiten de regio, ver weg van het centrum van Dworp, regelmatige stakingen en diefstallen. Bovendien was er in het industriële gebied tussen Huizingen en Ruisbroek geen enkele rijkswachtdienst gevestigd. In 1885 werd met de bouw van het rijkswachtgebouw begonnen. Het bestond uit een hoofdgebouw, koer en bijgebouw. In het bijgebouw, dat gesloopt werd in 2009, bevonden zich twee cellen. Sinds 2012 heeft Woonpunt Zennevallei er sociale woningen ondergebracht.

Beschrijving

Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Rode bakstenen lijstgevel met hardstenen plint, waarin de hoge rechthoekige keldervensters zijn verwerkt. De lijstgevel aan Kapellerond heeft een geaccentueerd middenrisaliet en hoekpilasters, een fries werkt de gevel af. De andere muuropeningen zijn segmentboogvormig, met bakstenen rollaag. Boven de deur prijkt het geschilderde opschrift 'Rijkswacht', net onder de kroonlijst is het opschrift 'Gendarmerie Nationale' nog leesbaar onder de rode verf. De linker zijgevel heeft vijf boven elkaar liggende vensters, de rechter gevel heeft er slechts drie. De zoldervensters in de geveltoppen zijn rondboogvormig. De achtergevel is eveneens een lijstgevel met per verdieping vijf segmentboogvormige vensteropeningen. Schrijnwerk van deuren en vensters is vervangen.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossier B426/2008.
  • VANDENBUSSCHE J. 2005: Leven en werken in en rond de wolfabriek van Lot, En het dorp zal duren … 7.25, 6-71.

Auteurs: Mertens, Joeri

Aanvullende informatie

De vermelding dat er sinds 2012 door Woonpunt Zennevallei sociale woningen in dit pand werden ondergebracht, is niet correct. Dit bleek niet mogelijk binnen de normering van sociale woningbouw.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).