Hoeve en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en kapel

Beschrijving

Enige resterende hoeve annex herberg in de vroeger uitgesproken landelijke Grensstraat, opgetrokken omstreeks 1900. Aanpalende kapel Tastenoe, herbouwd in 1984.

Historiek

L-vormige hoeve en voormalige herberg, op de hoek van de Grensstraat en De Bist. Het woonhuis aan de straat werd volgens het kadasterarchief in gebruik genomen in 1901 en de schuur achterop het erf is voorzien van jaarankers 1913. De hoeve werd door Jan Tastenon-Desaegher opgetrokken. De initialen van de bouwheren zijn verwerkt in de muurankers van de schuur. De naastliggende kapel werd in dezelfde periode opgetrokken. In de volksmond is er sprake van het hof en kapel Tastenoe.

Beschrijving

Het aan de straat gelegen woonhuis heeft de voorgevel naar De Bist. Om het gekasseide erf heen liggen de bedrijfsgebouwen. Het perceel is langs de straat afgesloten met een bakstenen muur en een ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers.

Onderkelderd bakstenen woonhuis van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel aan de straatzijde wordt afgeboord door een muizentandfries en een eenvoudige kroonlijst (nok evenwijdig met De Bist). Een deur met drie hardstenen treden bevindt zich op de hoek, in de rechter travee. De muuropeningen op de benedenverdieping zijn rechthoekig en op de bovenverdieping zijn ze segmentboogvormig; het rechter bovenvenster is blind. Blauwe hardsteen werd gebruikt voor de omlijsting van de betraliede kelderopeningen, de deuromlijsting, alle onderdorpels en de bovendorpels op de gelijkvloerse verdieping. Alle bovendorpels zijn voorzien van bakstenen ontlastingsbogen. Historisch schijnwerk (guillotineramen) bleef op de benedenverdieping bewaard. Muurankers werden zichtbaar verwerkt. In de vrije zijpuntgevel uitgevend op de Grensstraat bevinden zich naast de omlijste kelderopeningen tevens vier vensters (twee per verdieping) met eenzelfde vormgeving als in de straatgevel en een dichtgemetselde toegangsdeur onder hardstenen bovendorpel en ontlastingsboog. In de geveltop een segmentboogvormig zolderraam. De vensters waren oorspronkelijke beluikt. De lijstgevel aan de erfzijde heeft de opbouw van een dubbelhuis met een centraal geplaatste deur, geflankeerd door één venster aan elke zijde. De muuropeningen zijn identiek afgewerkt als die in de straatgevel. Volgens de bouwplannen uit 2005 is het woonhuis een dubbelhuis met per verdieping vier kamers aan weerszijden van een traphal.

De bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken dateren uit 1913 (jaarankers in de westelijke puntgevel). Ze vormen een L-vormige structuur aansluitend bij het woonhuis. De vleugel aansluitend bij het woonhuis telt anderhalve bouwlaag en heeft aan de erfzijde enkele vensters en een grote karrenpoort. De poort is vermoedelijk van latere datum en werd aan de straatzijde gedicht. Verder in beide lijstgevels typische stalvensters en laadluiken aan de straatzijde. Aan de westzijde van het erf staat de grote stalvleugel van één bouwlaag. De vleugel heeft een geknikt dak met een grote oversteek langs de erfzijde. De lijstgevel heeft vier staldeuren, een gevelhoge poort en een lage segmentboogvormige deur. De deuren in de achtergevel zijn latere verbouwingen. De stalvleugel loopt uit op de schuur- of karrenhuisvleugel met grote poorten onder blind korfboogvormig gevelveld aan voor en achterkant. De bouwplannen wijzen op een bewaarde stallenstructuur in de bedrijfsgebouwen.

Rechts van de hoeve staat de heropgebouwde kapel Tastenoe ter ere van Onze-Lieve-Vrouw. Bij het verbreden van de straat in 1984 verdween de oude kapel en werd er door de gemeente een nieuwe kapel opgericht. De bakstenen kapel heeft een klokgevel en leien dak. De spitsboogvormige kapelnis wordt afgesloten door een gerecupereerd smeedijzeren hek. In de kapel een Onze Lieve Vrouwbeeld ‘Mater Amabilis’.

• Gemeentearchief Beersel, bouwdossiers, B125/2005.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III (Sint-Pieters-Leeuw), 1902/24 en 1916/40.
  • DENAYER L., WAUTERS A., COUDRON H. & DEKEMPENEER M. 2015: De kapellen van Lot, bestaande en verdwenen, En het dorp zal duren … 17.67, 12-15.

Auteurs: Mertens, Joeri