Gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis

Oorspronkelijke patronage, in 1963 omgebouwd tot gemeentehuis naar ontwerp van Frans De Groodt.

Historiek

De patronage werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken op gronden van Henrietta de Merode, echtgenote van graaf Ferdinand Cornet de Grez. Het gebouw was eigendom van de graaf. Later werd de VZW parochiale werken van het decanaat Halle eigenaar, om tot slot over te gaan naar de gemeente Lot die het gebouw in 1968 tot gemeentehuis verbouwde. De patronage werd deels ingekapseld, voorzien van een tochtportaal en intern volledig verbouwd. Aansluitend werd in 1968 eveneens een medisch centrum opgetrokken.

Beschrijving

Het bakstenen gemeentehuis telt zes ongelijke traveeën en één bouwlaag onder een leien zadeldak. De lijstgevel wordt opgedeeld met natuurstenen penanten. De vierde travee is uitgewerkt als toegangspartij met een luifel boven de deur. De rechter zijgevel werd deels opengewerkt door middel van een met glas ingevuld houten frame. De penanten aan de achtergevel werden in baksteen uitgevoerd. De tweede travee van links werd hoger opgetrokken tot een dakvenster om zo licht op de zolderruimte toe te laten.

Conform de bouwplannen zijn op de gelijkvloerse verdieping een raadzaal en kantoren voor de burgemeester, secretaris en burgerlijke stand gevestigd. Op de bovenverdieping zijn er archief- en vergaderruimtes. De binneninrichting werd onder andere door Annemie Zeegers (Londerzeel) ontworpen in 1969.

Links van het gemeentehuis werd in 1968 een éénlaags gebouw opgericht voor de politie en het medisch schoolonderzoek. Het gebouw werd begin 21ste eeuw gerenoveerd.

• Gemeentearchief Beersel, Gemeentearchief Lot, Dossier bouw feestzaal.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling III (Dworp), 1913/3.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling V (Lot), 1930/1 en 1934/3.

Auteurs: Mertens, Joeri