erfgoedobject

Voortuinhek

bouwkundig element
ID
303272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303272
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Het huis uit de late 19de eeuw met drie traveeën, twee bouwlagen en een zadeldak met rondboograam in het centrale dakvenster, draagt de initialen LT in de windwijzer van de smeedijzeren nokbekroning. De ondiepe voortuin is afgezet met een smeedijzeren hek. Het staat op een lage plint en is een eenvoudig spijlenhek met sierpunt tussen vierkante onder- en bovenregels. De stijlen zijn iets hoger en afgewerkt met een leliemotief. Het poortje volgt het zelfde model.

Het huis wordt door twee opritten geflankeerd; naast de rechtse en vertrekkend van de hoek met de Dorpstraat, loopt een lange door lisenen versterkte bakstenen muur, en naast de linkse wijst de bolbekroning van blauwe hardsteen als restant van een hekpijler, op een verdwenen inrijhek.


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Voortuinhek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.