erfgoedobject

Belgische militaire begraafplaats

landschappelijk element
ID
303159
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303159

Juridische gevolgen

Beschrijving

Militaire Begraafplaats uit 1914-1918, naar aanleiding van de 25ste herdenking van de wereldoorlog, in 1939 heraangelegd.

De eerste, kleinere begraafplaats voor de gesneuvelden in de 'Slag der Zilveren Helmen' van 12 augustus 1914, is bekend van een postkaart uit circa 1915, bewaard in de collectie van de Provinciale Biblio­theek Limburg te Hasselt. De begraafplaats kreeg haar huidige vorm pas in 1939 en wordt nu afgesloten door een straathek op bakstenen voet met dekstenen en gootmonden van blauwe hardsteen. Het centrale poorthek heeft hoge, vierkante hekpijlers van baksteen met sokkel, hoekstenen, speklagen en piramidevormige deksteen met gespitste bolbekroning van blauwe hardsteen. Ook de steunbeer, tussen de hekmuur en de pijler is van baksteenmetselwerk met speklaag, deksteen en gestileerd volutestuk van hardsteen. Het poorthek is van smeedijzer met zwart geschilderde, gelijkwaardige spijlen en regels, met knoop op de orthogonale kruisingen en met weerhaken op de stijlen. Het afsluithek volgt hetzelfde model. Het traveeritme is aangegeven door de spitsboogvormig verbonden stijlen. Vier andreaskruisjes versieren het poorthek en de poortmakelaar loopt uit op een hartmotief. Een verzorgde cirkelvormige trappartij leidt naar de hoger gelegen dodenakker met sobere en verzorgde aanleg: een brede centrale laan voert naar een kruis en een vlaggemast, tussen twee grasvelden met grafstenen op rij en twee beboomde vakken. De beplanting is niet zonder enige symboliek: aanvankelijk geknotte bomen (hoofdtak weggenomen) en hagen van gewone laurierkers (Prunus laurocerasus). Verder bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), Japanse kers (Prunus serrulata), kerspruim met bruinrood blad (Prunus cerasus 'Nigra'), vederesdoorn (Acer negundo), witte paardekastanje (Aescu­lus hippocastanum), rode bastaardpaardekastanje (Aesculus x carnea), zilverlinde (Tilia tomentosa).


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Halen

  • Is deel van
    Slagveld van Halen

  • Is gerelateerd aan
    Belgische militaire begraafplaats Halen

  • Is gerelateerd aan
    Oorlogsgedenkteken


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belgische militaire begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303159 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.