erfgoedobject

Villatuin

landschappelijk element
ID
303138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303138

Beschrijving

Restant van een villatuin uit het interbellum.

De tuin bij de in twee woningen gesplitste villa bewaart enkele restanten uit de eerste aanlegperiode in het interbellum. Hij is verwant met de beter behouden en onderhouden villatuin Keldermans in Donk, Herk-de-Stad. Bij het huis ligt een verhoogd terras met flankerende leeuwtjes bij de trappen en aan de voet een haag van buxus met geelgerand blad (Buxus sempervirens 'Aureovariegata') en van Japanse kardinaalshoed met witgerand blad (Euonymus japonicus 'Albovariegatus'). Verder resten van de oorspronkelijke aanleg: haakse hagen van buxus en van gewone taxus (Taxus baccata) met een Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata Aurea') en het lager dwarspad en de zithoek met zitbank en sokkels van arduin op een met flagstones geplaveide zone.

Bomen

Een zeldzame gewone hazelaar, cultivar (Corylus avellana 'Heterophylla'), bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea'), tulpenboom (Liriodendron tulipifera) (260 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte) en een zeer oud exemplaar mispel (Mespilus germanica).


Bron: DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villatuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.