Herenboerenparkje van de vierkantshoeve Snyers

Beschrijving

Beboomd herenboerenparkje in landschappelijke stijl uit de 19de eeuw, met hekwerk en een mooi perspectief naar de kerktoren, bij een monumentale boerderij, uit de tweede helft van de 18de eeuw en later.

De boerderij heeft een gekasseide vierkante binnenplaats, landgebouwen daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en een woonhuis uit rond 1800 met goed geïntegreerde zuidelijke uitbouwsels uit het begin van de 20ste eeuw.

Het parkje grenst aan de straat en ligt ten oosten en ten zuiden van het huis. Het biedt een perspectief op de kerktoren van Kortijs, ten westen. Het is vanaf de straat rechtstreeks toegankelijk via een centrale poort in een wit geschilderd smeedijzeren hek van 13 traveeën, op een gecementeerde voet van baksteen met doorlopende deklijst, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het hek heeft ronde spijlen met lanspunt tussen onder- en bovenregels, telkens klimmend naar de hogere stijlen en daar met liggende voluten verstevigd. Achteruitspringend poorthek tussen gietijzeren zuilen met vaasbekroning, naar het zelfde model.

Het naar het noordoosten hellend parkje bestaat uit een geschulpt grasveld met een 8-vormige rondweg en een bomenrand ten oosten en ten zuiden. Onderaan stond, naar verluidt, een houten gloriette die bouwvallig werd en gesloopt is. Halfweg de helling ligt een fraai massief van oude Hortensia met in het midden een vrouwenbeeld van kunststeen, met als achtergrond een hoge, halfronde gewone taxuswand. Tot voor kort stond tussen beide een voor de streek typische treures bij een storm gesneuveld - zodat dit geheel voorheen een groenkabinet moet hebben gevormd. Hoger staat nog een met cement gerestaureerd vrouwenbeeld van kunststeen dat voorheen mogelijk een waterbekken sierde, te oordelen naar de vis in de hand en het net over de arm.

Bomen

In de bomenrand buxus (Buxus sempervirens), gewone es (Fraxinus excelsior), hulst (Ilex aquifolium), gewone taxus (Taxus baccata), zomereik (Quercus robur) (260cm stamomtrek, standaard gemeten op 150 cm hoogte). Ook een zeer oude Magnolia x soulangiana (110cm), Paulownia (Paulownia tomentosa), okkernoot (Juglans regia) (137cm), gewone es (Fraxinus) (360cm) en een Coloradozilverspar (Abies concolor) (285cm) als solitairen aan de rand van het grasveld. Op het erf blijft één van aanvankelijk drie bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea') over.

Auteurs: De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman