Huis De Croone

• is aangeduid als beschermd monument Woning De Croone

Beschrijving

Woonhuis uit de 15de tot begin 16de eeuw met neoclassicistische voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de 17de eeuw gekend als De Croone.

Onderkelderd diephuis met aan de straatzijde afgewolfd zadeldak. Aan de Rijselsestraat, bepleisterde en heden grijs geschilderde lijstgevel met drie spaarvelden tussen lisenen. Vernieuwde winkelpui. Sinds een verbouwing in 1954 zetten de twee centrale lisenen aan boven de tweede bouwlaag. Rechthoekige vensteropeningen in de tweede en derde bouwlaag, oorspronkelijk met rondbogen in de tweede bouwlaag maar aangepast in 1954 en opnieuw in 1991. Halfronde vensteropening centraal in de vierde bouwlaag, geflankeerd door twee halfronde spaarvelden. Verheven kussens onder- en bovenaan de vierde bouwlaag. Geprofileerde kroonlijst op modillons.

Achter de voorgevel is het pand een in grote mate bewaard diephuis uit de 15de tot begin 16de eeuw. Thans zichtbare delen uit de late middeleeuwen zijn de kelder, de balklagen van de gelijkvloerse en eerste verdieping, de dakconstructie en de bakstenen trapgevel aan de erfzijde. Bakstenen kelder in twee delen, gescheiden door een dwarsmuur met gedeeltelijk opgevulde rondboogopening: een kleine ruimte aan de straatzijde (tongewelf evenwijdig met de straat) en een diepe kelderruimte tot aan de achtergevel (tongewelf haaks op de straat). Kaarsnis in de noordelijke keldermuur. Gelijkvloerse en eerste verdieping overdekt door kinderbalken op moerbalken, oorspronkelijk gesteund door korbelen en muurstijlen. Moerbalken op de eerste verdieping met balksleutels. Oorspronkelijke sporenkap met flieringen, vijf dubbele schaargebinten en stijlgebint tegen de achtergevel. De afwolving aan de straatzijde gebeurde in de eerste helft van de 19de eeuw, toen de voorgevel werd opgetrokken. Het baksteenmetselwerk van de achtergevel is gecementeerd aan de buitenzijde.

Recent interieur op de gelijkvloerse en eerste verdieping. 19de-eeuwse slingertrap tussen de tweede en derde verdieping.

Opslagplaats uit 1954 aan de Papenstraat, trappenhuis uit 1991 tussen de opslagplaats en het diephuis.

• Onroerend Erfgoed, beschermingsdossier 4.001/34022/103.1: huis De Croone, monument.

Auteurs: Debonne, Vincent