erfgoedobject

Wegwijzers

bouwkundig element
ID
303043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegwijzers
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Wegwijzer gesigneerd E. Desbeek
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Twee verschillende gietijzeren wegwijzers waarvan zeker één afkomstig is uit de gieterijen Desbeck (zie opschrift), het huidige Citybel aan de Overijsesteenweg 74; de gieterij ontstond als een indirect gevolg van de ontwikkeling van de druiventeelt waar ijzerstructuren werden gebruikt voor de bouw van serres. Ernest Desbeck (1878-1954) kocht in 1908 een terrein aan de Overijsesteenweg en liet er een kleine gieterij oprichten; de gieterij kende een voorspoedige ontwikkeling en raakte snel bekend onder meer met zijn riooldeksels 'Fonderies E. Desbeck – Hoeilaart'.

In 1895 werd in België de Touring Club van België opgericht oorspronkelijk voor het promoten van het gebruik van rijwielen op de openbare weg en het verlenen van bijstand en informatie; een afdeling hiervan 'le Service des poteaux' was verantwoordelijk voor het plaatsen van wegwijzers die blauw-wit geschilderd waren.

Om de wegwijzers voor verdwijnen te behoeden werden ze in de jaren 1970 hier opgesteld. De oorspronkelijke locatie kon niet bevestigd worden, maar op een oude prentkaart van het tramstation is een wegwijzer te zien op ronde basis en op een prentkaart van de Steenweg op Waterloo is het andere type zichtbaar.

Twee blauw en wit geschilderde, gietijzeren wegwijzers met verschillend uitzicht: de ene op ronde basis overgaand in ronde schacht, de andere op polygonale basis met bordje van de ijzergieterij Desbeck en overgaand in een gedeeltelijk gegroefde schacht met bladkapiteel; beide met bekronend pijnappelmotief en vermoedelijk daterend uit het begin van de 20ste eeuw. Richtingborden van plaatijzer naar onder meer Leuven, centrum en museum.

  • GOEDHUYS D. 2007: Touring Club de Belgique. Verbond der Toeristen. Betekenis en doel van de club, Zoniën 31-3, 142-148.
  • Mondelinge informatie verkregen van Michel Erkens, gemeentearchivaris (9 mei 2017).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegwijzers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.