Villa Vandervaeren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vandervaeren

Serristenwoning van 1900, met grote omringende tuin.

De woning werd gebouwd door Jan Baptist Désiré Vandervaeren (1851-1944), burgemeester van Hoeilaart in de periode 1896-1911 en 1921-1926. Hij was de zoon van Petrus Vandervaeren die in deze straat een windmolen bezat. Désiré Vandervaeren bouwde zijn eerste serres in 1883 en zijn bedrijf groeide uit tot één van de belangrijkste van Hoeilaart met circa 80 serres. Voortgaande op oude prentkaarten en een luchtfoto van 1971 waren de serres gelegen op de helling ten zuiden van de villa. Op 10 december 1885 huwde hij met Anna Maria Vandenschrik. Hun nieuwe woning werd op het kadaster in 1901 geregistreerd als 'kasteel en lusthof', in opdracht van 'Jan-Baptist Vandervaeren-Vanderschriek, wijngaardkweeker'.

Ruime villa die qua allure eerder aansluit bij een landhuis. Het perceel is grotendeels omhaagd en toegankelijk via een houten hek tussen bakstenen hekpijlers op gebosseerde onderbouw en met hardstenen bekroning. De woning is opgetrokken uit baksteen en telt twee bouwlagen en een souterrain onder gecombineerde leien schilddaken met eenvoudige dakkapellen. Typisch is de veelvuldige decoratieve verwerking van witte baksteen voor muurbanden, hoek- en sluitstenen, de fries met zigzagmotief en de dambordpatronen op een aantal borstweringen. Gebosseerde onderbouw. De noordelijke gevel omvat links een getrapt deurrisaliet vooraf gegaan door een steektrap en bordes en rechts een lijstgevel. Eenvoudige segment- of rondboogvensters met hardstenen lekdrempels en ten dele bewaard(?) schrijnwerk. Het links aangebouwde torenvormige volume van drie bouwlagen onder een leien spits met bekronende windwijzer bevat de toegang vooraf gegaan door een overluifeld bordes met decoratief houtwerk. Ten noordwesten van de woning staat een monumentale bruine beuk.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1901/24.
  • VAN ORSHOVEN A. 2003: 500 jaar Vandervaerens in Hoeilaart, Bijdrage XXIV tot de geschiedenis van IJse-, Lane- en Dijleland, Hoeilaart, 78-85.