Serristenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenwoning

Serristenwoning met huidig uitzicht uit het interbellum.

De eerste bebouwing op dit perceel werd kadastraal geregistreerd in 1900 in opdracht van Desiderius Lauwers-Waegemans, beenhouwer; een 'nouvelle construction' in de vorm van een klein rechthoekig volume werd toen ingetekend samen met een aantal serres. In 1927 werd een vergroting 'huis en werkhuis' geregistreerd in opdracht van Emiel-Frans Denayer waarbij het gebouw een grondige volumewijziging onderging; het huidige uitzicht dateert dus vermoedelijk uit deze periode. Mogelijk omwille van de aangehaalde vergroting sluit het gebouw niet aan bij het uitzicht van de toenmalig gangbare serristenvilla's, maar eerder bij de eigentijdse neoclassicistische burgerhuizen. Het basisvolume op rechthoekige plattegrond telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met de nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand wordt geopend door rechthoekige of steekbogige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk, gevat in gevelhoge, rechthoekige spaarvelden. De decoratieve elementen in de vorm van guirlandes op borstweringen en fries, chûtes en rozetmotieven sluiten aan bij de neo-Lodewijk XVI-stijl. Uitgewerkte, omlopende houten kroonlijst. Erkervormige uitbouw aan de linker zijgevel met deurvenster en balkon op de bovenverdieping en een als rondbogige gevelbekroning uitgewerkt dakvenster met guirlande en medaillon met leeuwenkop.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Hoeilaart, 1900/6, 1927/9.