Heilig Hartbeeld

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld

Beschrijving

Gietijzeren Heilig Hartbeeld, gesigneerd J. Déchin, en ten tijde van de inventarisatie gelegen in een plantsoentje ten noordwesten van de kerk.

Jules Déchin was een Franse, beeldende kunstenaar die vooral bekend is om enkele oorlogsmonumenten en om het ontwerp van een Heilig Hartbeeld dat op talloze plaatsen te vinden is. Déchin, geboren te Rijsel in 1869 en overleden te Parijs in 1947, volgde zijn opleiding in zijn geboortestad.

Het beeld staat op een witstenen sokkel met opschrift 'Hoeilaart aan het Heilig Hart' en jaartal '1956'. Het beeld zelf draagt nog een moeilijk leesbare inscriptie, vermoedelijk 'J. Déchin Propriété Prouvost Denonvilliers ….'(?). De ijzergieterij Denonvilliers waarvan de oprichting opklimt tot 1844, werd naderhand Denonvilliers-Prouvost en specialiseerde zich in religieuze artikelen en kunstvoorwerpen. Onderaan zijn de passiesymbolen weergegeven.

In functie van de totale dorpskernvernieuwing in 2016-2017 werd het beeld witgeschilderd en verplaatst naar de zuidkant van het kerkportaal.