Japanse notenboom in het stadspark

Beschrijving

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich ten zuidoosten van de laatclassicistische herenwoning in het Goed Van den Bossche, het huidige stadspark. Dit domein is een relict van de in 1886-1910 aangelegde botanische privétuin met een uitgebreide dendrologische collectie.

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is circa 24 meter hoog en heeft een stamomtrek van 4,86 meter (opname in 2003). In 1991 bedroeg de stamomtrek 4,15 meter. Deze ginkgo behoort tot de dikste van België en werd vermoedelijk nog door de augustinessen werd aangeplant. Tot 1796 maakte het Goed Van den Bossche immers deel uit van het Danebroekklooster.

In Vlaams-Brabant komen diverse ginkgo's voor met stamomtrekken van meer dan 4 meter. Zij behoren ongetwijfeld tot de oudste generatie aanplantingen van deze soort, die in 1727 vanuit Oost-Azië via de plantentuin van Utrecht in Europa werd ingevoerd. Opmerkelijk is dat deze oude exemplaren in de regio Leuven-Tienen-Diest op één uitzondering na in voormalige kerkelijke eigendommen worden aangetroffen.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000069, Dr. J. Geensstraat Herenwoning van het zogenaamde “goed Van den Bossche”: De Hortus Thenensis, dendrologische bezienswaardigheden (S.n., 1994).
  • DENEEF R. (red.) (2008): Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Zuidoostelijk Brabant – Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, M&L Cahier 16, Brussel, 185-199.
  • BELGISCHE DENDROLOGIE BELGE (2012): Ginkgo biloba (6350) [online], http://dendrologie.be/bdb.php?p=200b&tid=6350 (geraadpleegd op 20 november 2013).

Auteurs: Deneef, Roger; Cox, Lise