Knothaagbeuken

Beschrijving

Langs een onverharde zijweg van de Steenstraat/Varenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) bevinden zich twee oude knothaagbeuken (Carpinus betulus) in een weide. Aan de overzijde van dit weideperceel staan twee oude knoteiken (Quercus robur). De oude knotbomen zijn samen met andere, recenter aangeplante, bomen gesitueerd op de perceelgrens. De stamomtrekken van de knothaagbeuken zijn 1,82 en 2,58 meter. Eén van beiden heeft een kroondiameter van veertien meter.

Deze knotbomen hebben een uitzonderlijk en monumentale vorm en zijn bijgevolg beeldbepalend. Het knotten getuigt van een zeer oude beheervorm. De bomen voorzagen de lokale gemeenschap van onder andere rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Deze beheervorm raakte echter in onbruik, waardoor knotbomen de laatste decennia stelselmatig uit het landschap verdwenen. Waarschijnlijk gaat het om autochtone soorten en hebben deze knotbomen een bijzondere natuurwetenschappelijke waarde als genenreservoir.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier 4.01/23104/139.1, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase 2, nr.35.