Rijwoning in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijwoning in art deco

Beschrijving

Rijwoning in art deco, ontworpen als "werkmanswoning" door bouwmeester A. Staes in 1929 voor G. Staes uit de De Fourneaustraat 8 in Berchem. De woning is bescheiden van omvang en opzet, maar maakt gebruik van een zuiver, geometrisch art-decovormenpalet, wat in de Venneborgwijk niet zo vaak voorkomt.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Rode bakstenen lijstgevel op blauwe hardstenen plint. De witte, gecementeerde kozijnen van de vensteropeningen zorgen voor een contrast met de donkere baksteen. Levendige gevelindeling door de variatie in muuropeningen. Rechthoekige voordeur met mijtervormig bovenlicht, gevat in een gecementeerde rechthoekige omlijsting met tandlijst, die de visuele basis vormt voor de lisenen die de bovenliggende travee benadrukken, eindigend in een bekroning met een driehoekig fronton. Het venster boven de voordeur is een moderne variant op het kloosterkozijn, met betonnen boven- en tussendorpel. De brede venstertravee heeft twee opvallende vensters. Beneden een drielicht met zwaar betonnen kozijn. Boven een tweezijdige erker in beton, op getrapte console. Het schrijnwerk van deur en vensters is vervangen. Oorspronkelijk zagen we overal gedeelde bovenlichten, want enkel nog bij de deur is bewaard.

De woning heeft een opdeling die typerend is voor arbeiderswoningen, en die vanuit de 19de eeuw doorleeft tot ver in de 20ste eeuw. De voordeur geeft uit op een gang, die achter de voorkamer verbreedt tot een dwars trappenhuis, evenwijdig met de straat. Via de traphal is de brede eetkamer te bereiken, waarachter zich een smalle achterbouw met keuken en bijkeuken bevindt. Op de verdiepingen, vier kamers, twee in de voorbouw, twee kleinere in de smalle achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 4786.