Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Deze burgerwoning in art deco werd in 1933 getekend door architect J.F. René Bossaerts, een lokale architect die op dat moment op de Hoofdvunderlei 17 in Deurne woont, maar zich later in de Ter Rivierenlaan zal vestigen. Opdrachtgever was A. De Loecker, eveneens vlakbij wonend in de Plankenbergstraat 53.

De architectuur die gekend is van Bossaerts is eerder conformistisch, een opvatting die zich ook in deze woning uit. Daarmee sluit de woning perfect aan bij de architectuur op de Ter Rivierenlaan, die vooral getypeerd wordt door behoudsgezinde, pittoreske ontwerpen. De woningen hebben voortuintjes, bakstenen gevels die gemarkeerd zijn door erkers en puntgevels en waarin de stijlelementen zich doorgaans enkel uiten in de decoratieve elementen.

De voortuin is van de straat afgescheiden door een smeedijzeren afsluiting tussen bakstenen pijlers; art-decomotieven in het smeedijzer. Een rood betegeld wandelpad leidt naar de voordeur. De woning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak. Bakstenen parement op hardstenen plint, gecombineerd met witte natuursteen voor de raamkozijnen en enkele decoratieve muurvelden. De brede venstertravee is bekroond door een mijtervormige geveltop opgevuld door een veld van witte, geribde natuursteen, typisch voor de art deco. De twee bouwlagen tellende driezijdige erker is bekroond door een smeedijzeren balkon in art deco. Smalle deurtravee met rechthoekige deur onder luifel: drie hardstenen treden tussen muurtjes in hetzelfde materiaal leiden naar de voordeur waarvan het schrijn- en smeedwerk en het glas in lood in het bovenlicht authentieke elementen zijn. Op de verdiepingen twee vensters, met elkaar verbonden door natuurstenen tussenvelden, en het bovenvenster omvat door de houten kroonlijst.

De plattegrond is wellicht, zoals alle woningen in de Ter Rivierenlaan uit het interbellum, een standaard enkelhuisindeling met gang en trappenhuis in de smalle travee en een enfilade van twee kamers en veranda in de brede travee. De plattegrond zit echter niet in het bouwdossier, waardoor details hier ontbreken.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9457.