Meergezinswoning in art deco

Beschrijving

Deze meergezinswoning in art deco is in 1932 ontworpen door de jonge architect Willy Fisher. Het ontwerp werd uitgevoerd door het Technisch Bureel van ingenieur Lauwers. Opdrachtgever was Georges De Beuckelaer, die woonde in Deurne in de Eikblokstraat 32. Op het bouwdossier wordt in de geveltop de huisnaam "Anny" voorzien.

Van Fisher, afgestudeerd aan de Antwerpse academie in 1927, kennen we zowel ontwerpen in art deco als in modernistische stijl. Het ontwerp van deze woning op de Ter Rivierenlaan confirmeert zich aan de behoudsgezinde, pittoreske architectuur die op de Ter Rivierenlaan werd nagestreefd. De rode bakstenen gevel met puntgevel boven de brede venstertravee, de erker, de voortuin en de art-deco-invloed die zich vooral uit in de decoratieve details, zijn elementen die de woning representatief maken voor de interbellumwoningen in deze straat.

De voortuin is van de straat gescheiden door een afsluiting bestaande uit smeedijzeren leuningen met art-decomotieven tussen bakstenen pijlers. Het bouwdossier voorzag een lage afsluiting in kunstwitsteen met één buisvormige leuning. Een rood betegeld pad leidt naar de voordeur.

De woning telt drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder platte bedaking. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen, gecombineerd met partijen in similinatuursteen en op een plint van blauwe hardsteen. Brede venstertravee met mijtervormige geveltop, gedomineerd door de twee bouwlagen hoge, afgeronde erker die in zijn verticaliteit is gemarkeerd door twee doorlopende lisenen. Bekroning van de erker met het balkon van de bovenverdieping, waar art-decosmeedwerk verwerkt is tussen de pijlers. Art-deco-geveltop met mijtervormige uitwerking, elkaar overlappende decoratieve muurvelden en een cartouche waarvoor het bouwplan de naam "Anny" voorzag. Eenvoudig uitgewerkte deurtravee. Deur met drie hardstenen treden en luifel; de dubbele, rechthoekige deur heeft een bovenlicht en is voorzien van ijzeren traliewerk in geometrische art deco, wat de architect voorzag in zijn ontwerp. Op de verdiepingen eenvoudige rechthoekige vensters. De gevel mist een deel van zijn oorspronkelijke afwerking door de vervanging van het schrijnwerk: de glas-in-loodpanelen van de bovenlichten van deur en vensters droegen bij tot de levendigheid van de façade.

Klassieke enkelhuisindeling, die verder bouwt op de standaardplattegrond van de rijwoning in de 19de eeuw. Gang en trappenhuis in de smalle deurtravee, met achter de gang de keuken in een smallere achterbouw. In de brede venstertravee een enfilade van twee leefruimtes, op de begane grond uitgevend op een ruime veranda. De badkamers van de appartementen op de verdiepingen, werden op het plan voorzien in de kleine ruimte voor de trap, aan straatkant.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9067.