Meergezinswoning in art deco

Beschrijving

Meergezinswoning in art deco, gebouwd naar een bouwdossier uit 1936 van de populaire architect Karel Van Looy in opdracht van L. Verlegh, Vinçottestraat 93 in Borgerhout.

Van Karel Van Looy kennen we talrijke burgerhuizen in de provincie Antwerpen, ontworpen in sobere, klassieke vormen van art deco en modernisme. Hij was vooral actief in de jaren 1930. In de buurt van de Venneborglaan/Gallifortlei in Deurne is hij één van de meest productieve bouwmeesters. Met een aantal vaste en doorgaans gesigneerde typemodellen, is zijn werk goed herkenbaar in het straatbeeld. We vinden typemodellen terug van eengezinswoningen en van kleine appartementsgebouwen. Telkens komen dezelfde ornamenten terug binnen een licht variërend gevelschema. Bijna identieke woningen, uitgevoerd naar hetzelfde typeplan, vinden we in de Venneborglaan 43 en 126 en op de Turnhoutsebaan 331.

Woning met twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. De woning is met een souterrain onderkelderd; de ondergrondse garage is toegankelijk via een hellende oprit in de voortuin. Lijstgevel in rode baksteen op een sokkel in bossage waarin de garagepoort is opgenomen.

De woning combineert een brede venstertravee met een smalle deurtravee. De eerste twee bouwlagen zijn als één geheel uitgewerkt, afgezoomd door een kroonlijst waarvan de belijning doorloopt in de bovendorpel van de erker. De venstertravee is benadrukt door een twee verdiepingen hoge erker met afgeronde linker zijkant, bekroond door een balkon met buisleuningen en een bolornament.

De terugwijkende deurtravee rechts heeft een rechthoekige deur in een portaal met houten luifel. De bovenverdieping heeft een parement van donkere baksteen en heeft een breed venster met balkon in de brede linkertravee. In de rechtertravee een klein ovaal venster. Het originele houtwerk van de deur en de poort is bewaard: de deur in art deco heeft een smal raampje met glas in lood en een zijlicht met smeedijzeren tralies. Eenzelfde traliewerk beveiligt de beglaasde vierdelige garagepoort.

Voor de plattegrond koos Van Looy de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. De plattegrond in het bouwdossier voorzag op elke bouwlaag een appartement met één slaapkamer, telkens op dezelfde manier ingedeeld. In de brede venstertravee vinden we een enfilade van salon, eetkamer en terras (enkel op begane grond), geflankeerd door de gang met trappenhuis in de smalle travee. Achter het trappenhuis is de klassieke plek voor de keuken. De keuken vormt tevens de doorgang tot de achterbouw, waarin een toilet en twee achter elkaar liggende kamers zijn ondergebracht. Op de verdiepingen neemt de badkamer de kleine ruimte in voor de trap, aan straatzijde.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 13457.