Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Grote burgerwoning, in 1938 ontworpen door de populaire architect Karel Van Looy, in een sobere art deco. De architect signeerde de woning "K. VAN LOOY". Opdrachtgever was Willey Nijen, die in de Ter Rivierenlaan woonde, in een appartement op nummer 62.

Van Karel Van Looy kennen we talrijke burgerhuizen in de provincie Antwerpen, ontworpen in sobere, klassieke vormen van art deco en modernisme. Hij was vooral actief in de jaren 1930. In de buurt van de Venneborglaan/Gallifortlei in Deurne is hij één van de meest productieve bouwmeesters. Met een aantal vaste en doorgaans gesigneerde typemodellen, is zijn werk goed herkenbaar in het straatbeeld. Telkens komen dezelfde ornamenten terug binnen een steeds licht variërend gevelschema. We vinden typemodellen terug van eengezinswoningen en van kleine appartementsgebouwen. Deze woning komt in de Venneborgwijk verschillende keren terug. Nagenoeg met hetzelfde plan is de woning in de Ter Rivierenlaan 99, uit 1933. Volgens hetzelfde typeplan zijn in de Venneborglaan de nummers 124 en 90 bewaard, zij het met een iets andere indeling.

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen op souterrain met garage. De woning heeft een plat dak; de bovenverdieping is als mansarde uitgewerkt, met een leien dakschild. Lijstgevel in roodbruine baksteen op plint uit hardsteen en bossage, waarin ook de garagepoort is opgenomen. Erker en vensteropeningen zijn geaccentueerd met gecementeerde onderdelen. De woning combineert een brede venstertravee met een smalle deurtravee. De venstertravee is benadrukt door een twee verdiepingen hoge gebogen erker, die op de gecementeerde delen is versierd met florale art-deco-ornamentiek en bekroond is door een balkonleuning waarin smeedijzer verwerkt is. De brede venstertravee wordt afgesloten door een als gebogen fronton uitgewerkt, breed rondbogig dakvenster onder houten daklijst. Het gecementeerde parement van dit dakvenster draagt verfijnde art-decoreliëfs met geometrische en florale motieven. De iets terugwijkende deurtravee links heeft een rechthoekige deur onder luifel met bovenlicht, en een eenvoudig rechthoekig bovenvenster. De smalle travee wordt afgelijnd door twee bakstenen pilasters. Ook hier florale art-deco-ornamentiek op de bovendorpels van de vensters en op de rechthoekige muurvelden. Het houtwerk van deur en poort is bewaard en is voorzien van art-decosmeedwerk voor de smalle beglaasde stroken. Het schrijnwerk van de vensters is vervangen.

Voor de plattegrond koos Van Looy de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de brede venstertravee de duidelijk herkenbare enfilade van zitplaats, eetkamer en woonkamer, met daarlangs in de smalle deurtravee de laterale gang met trappenhuis. De keuken vinden we op de vaste plaats in dit type plattegrond, namelijk achter de traphal, en met geïntegreerd toilet. Op de eerste verdieping is de plattegrond van de begane grond identiek herhaald, wat erop wijst dat de optie bestond om in deze woning de eerste verdieping als appartement te verhuren. Op de bovenverdieping twee achter elkaar liggende slaapkamers, die in geval van opsplitsing samen met de begane grond één wooneenheid vormden, samen met de garage in het souterrain. Deze manier van opsplitsen vinden we in een aantal grote burgerhuizen in de Ter Rivierenlaan en de Venneborglaan terug.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 15713.