Woning Roodkapje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Roodkapje

Beschrijving

Half vrijstaand burgerhuis in cottagestijl met achterliggend magazijn, in 1927 ontworpen voor Arthur De Beule door architect François Strommingers, een Berchemse architect die we in de inventaris van de bouwdossiers in het stadsarchief meermaals tegenkomen in de jaren 1920.

Strommingers kiest voor een eenvoudige, vrij conformistische cottagestijl, helemaal passend bij het straatbeeld dat in de jaren 1920 in de Ter Rivierenlaan werd vooropgesteld. Ook de voortuin is een vast element in de straat; het tuinhek is echter verdwenen.

De halfvrijstaande rood bakstenen woning telt twee traveeën en anderhalf tot twee bouwlagen onder rode pannen bedaking, een combinatie van schild- en zadeldaken. De rode bakstenen gevels, met hardstenen plint en gecementeerde banden, zijn levendig ingedeeld met muuropeningen in verschillende vormen, een typisch element van de cottagestijl. In de voorgevel wordt de enkelhuisindeling duidelijk weerspiegeld: rechts de brede venstertravee met topgevel en erker, links de lager uitgebouwde smalle deurtravee met de overluifelde voordeur. Driezijdige erker bekroond door balkon met ijzeren leuningen voor een drielicht in betonnen kozijn. De puntgevel is versierd met pseudovakwerk. Rechthoekige voordeur in gecementeerde omlijsting, met zijlicht en leien luifel; bereikbaar via drie hardstenen treden. Boven de voordeur een smal tweelicht op de verdieping, met op de borstwering een gecementeerd veld met de huisnaam "ROODKAPJE". Lange zijgevel van twee brede traveeën, met aan straatzijde een vrij gesloten muurdeel met lijstgevel, enkel geopend door een ovaal venster dat de hal verlicht. De linkertravee van de zijgevel is als risaliet uitgebouwd, met puntgevel en licht overkragende verdieping; op eerste en tweede bouwlaag twee smalle rechthoekige vensters. Klein magazijn in rode baksteen achterin het perceel, onder platte bedaking.

Strommingers geeft de woning een typische enkelhuisindeling, die geen gebruik maakt van de half vrijstaande positie van de woning. In de smalle deurtravee een inkomhal met trappenhuis, met daarachter een keuken, bijkeuken en toilet. In de brede venstertravee de zeer herkenbare enfilade van salon, eetkamer en tuinkamer, hier bedoeld als bureel. Op de verdieping slaap- en badkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 2408.