Villa Helena

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Helena

Beschrijving

Meergezinswoning in beaux-artsstijl, ontworpen in 1932 door de Eindhovense architect Phil. Donders voor geneesheer Gerard Joos, die woonde op de Turnhoutsebaan 75 in Borgerhout. Dokter Joos liet nog twee andere appartementen bouwen in de Ter Rivierenlaan, op nummers 157-159, maar daar sprak hij architect E. Vanden Eynde voor aan die koos voor een weinig opvallende, op het modernisme gebaseerde bouwstijl.

De meergezinswoning telt twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. In de lijstgevel wordt het parement van rode baksteen op hardstenen plint gecombineerd met witte natuursteen voor de afwerking van de geveltop en de omlijsting van de vensters. Bijkomende decoratieve accenten zijn de smeedijzeren balkonleuningen met gekrulde ornamenten. Deze materialencombinatie is typerend voor de beaux-artsstijl, net zoals de keuze voor historiserende, op de Franse stijlen gebaseerde ornamentiek zoals de geveltop en de krullende ornamenten van het smeedijzer. De sierlijsten met fruitmotieven die de geveltop en de borstweringen van de erkers afzomen, zijn dan weer in art deco, wat het geheel een eclectische tint geeft.

Nadruk op de brede venstertravee, gemarkeerd door de korfbogige geveltop met opschrift "VILLA HELENA" tegen een achtergrond van een stralende zon. De volledige travee wordt ingenomen door een monumentale afgeronde erker, met op elke bouwlaag een drielicht van rechthoekige vensters met afgeronde hoeken, telkens met een sluitsteen. De smalle deurtravee heeft beneden een dubbele deur met van tralies voorziene beglaasde panelen, gevat onder houten luifel, en met door kleine roedes verdeeld bovenlicht. Op de verdiepingen smalle vensters met halfronde balkons die door verfijnde smeedijzeren balkons zijn afgesloten. Het schrijnwerk van de ramen is vernieuwd, de deur is authentiek.

Indeling volgens de standaard, op de 19de-eeuwse burgerwoning gebaseerde enkelhuisplattegrond. Op elke verdieping een appartement, telkens met dezelfde indeling. In de smalle deurtravee de gang met trappenhuis, waarachter zich de keuken en bijkeuken situeren. In de brede venstertravee een enfilade van salon, slaapkamer en eetkamer met veranda, waarin zich ook een wc bevindt. Een badkamer wordt in het bouwdossier niet voorzien.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9095.