Architectenwoning G. Vandenabeele

Architectenwoning van G. Vandenabeele, gebouwd in art-decostijl, volgens een bouwdossier van 1933.

Over G. Vandenabeele, op dat moment gedomicilieerd in de Frans Erlingerstraat 22 in Deurne, is tot nog toe geen informatie verzameld. De architectenwoning die hij in de Venneborglaan liet bouwen, vormde een mooi visitekaartje voor zijn praktijk. De straat vormt de poort tot de wijk die toen in opbouw was; de aanwezigheid van de eigen woning kon interessante opdrachten opleveren.

De burgerwoning sluit naadloos aan bij de andere bebouwing in dit oudere, zuidelijke en meest kwalitatieve deel van de Venneborglaan, bestaande uit burgerhuizen met verzorgde art-deco-, cottage- of modernistische bakstenen gevels met verzorgde voortuin. De voortuin is later aangepast en voorzien van een trap naar de kelderdeur.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De architect hanteerde een eenvoudige vorm van de art deco. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen op hardstenen plint, gecombineerd met witte natuursteen voor de omlijsting en kozijnen van de muuropeningen. De brede venstertravee trekt de aandacht naar zich toe met een driezijdige, met natuursteen beklede erker en met het hoog, als puntgevel uitgewerkt zoldervenster. De erker is bekroond door het bakstenen balkon van de deurvenster op de verdieping; centraal in de balustrade zit art-decosmeedwerk. De ramen in de erker zijn bewaard en bevatten glas in lood in de bovenlichten.

In de smalle deurtravee vinden we op de begane grond een rechthoekige, overluifelde deur met boven- en zijlicht in getrapte en van hoekneggen voorziene, natuurstenen omlijsting. Daarboven een eenvoudig rechthoekig bovenvenster. Schrijnwerk grotendeels vernieuwd.

De grote burgerwoning is ingedeeld volgens het klassieke enkelhuispatroon, een indeling die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de deurtravee de hal met aansluitend de gang met trappenhuis. Rechts een enfilade van salon en eetkamer, met aansluitend een veranda. Achter de trap, aan tuinzijde keuken en pomphuis met toilet. De woning is volledig onderkelderd, met vier grote ruimtes waaronder de wasruimte met pomp. Op de eerste verdieping drie slaapkamers en een badkamer die zich aan tuinzijde achter de trap bevindt; op de zolderverdieping drie kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9885.