Meergezinswoning Huyghe

Beschrijving

Meergezinswoning naar ontwerp van aannemer (Vakman) Ch. Melis uit 1934 in opdracht van Paul Victor Huyghe. Melis was gevestigd aan de Schaliënstraat 39. Van deze aannemer zijn tientallen bouwdossiers, vooral voor aanpassingen aan bestaande woningen, terug te vinden in de inventaris van het stadsarchief van Antwerpen. In dit geval staat hij ook in voor het vrij eenvoudige, maar eigentijdse ontwerp. In 1938 en 1957 zijn aanpassingswerken uitgevoerd naar ontwerp van architect Jul De Roover.

Dergelijke opbrengstwoningen, waarvan de gevelvormgeving het midden houdt tussen zakelijke art deco en een voorzichtig functioneel modernisme, zijn veel voorkomend tijdens het interbellum in de Tentoonstellingswijk.

Het volume bestaat uit een voorbouw en een smallere achterbouw, op een rechthoekig perceel. Deze rijwoning is drie bouwlagen hoog en twee traveeën breed, onder plat dak. De lijstgevel heeft een bovenbouw met geel baksteenparement (Belvédère) uitgevoerd in platvol gevoegd, halfsteens metselverband op een pui in blauwe hardsteen met terugwijkende onderplint. Aan linkerzijde is de smalle verbindingsstrook met het belendende pand, ook uitgevoerd in gele parementsteen.

De nadruk van de gevelcompositie ligt op de venstertravee, die opgevat is als een oplopend register met bandramen en geprofileerde omlijsting in witte natuursteen (Morley), onderaan doorlopend als puilijst. De toegang, die gesitueerd is aan de linkerzijde, bestaat uit een verzonken uitgevoerde voordeur met zij- en bovenlicht, voorzien van smeedwerk in geometrische art deco. Ornamentele details in witsteen zijn de vlak afgewerkte latei van de toegangsdeur met geprofileerd omlijst bovenlicht, dat doorloopt in de puilijst. De sobere gevel is verder verlevendigd door een geprofileerde dakrand en raamdorpels uitgevoerd in blauwe hardsteen. De inkomtravee is op de verdiepingen voorzien van tweelichten terwijl de naastliggende slaapkamers ontworpen zijn als drielichten, alle met stalen schrijnwerk. De achtergevel is op iedere verdieping uitgerust met een terras.

Wellicht nog oorspronkelijk zijn de oude toegangsdeur, het vensterschrijnwerk en het smeedwerk in geometrische art deco, van de toegang (deur, zij- en bovenlicht). Het overige vensterschrijnwerk is vervangen in pvc.

De bouwplannen tonen een grotendeels onderkelderde woning die uitgerust is met centrale verwarming op kolen. De drie appartementen hebben een nagenoeg identiek grondplan. Het gelijkvloers werd wellicht bewoond door de eigenaar, waarboven een appartement per verdieping is ingericht.

De verschillende niveaus zijn toegankelijk vanuit een traphal met steektrap in de smalle deurtravee, gesitueerd achter een kleine inkomhal met vestiaire of fietsenberging. Aan straatzijde bevindt zich de slaapkamer met achterliggend een ruimer uitgewerkte woonkamer met sierschouw, die uitgeeft op een terras en een kleine stadstuin.

In de smalle achterbouw wordt ruimte geboden aan een keuken, wc en badkamer waarachter een goed verlichte logeerkamer. Alle kamers in de achterbouw kijken uit op de hof. Ze zijn te bereiken via een smalle gang in het verlengde van de inkom en traphal. De keuken, met hoekfornuis, is verbonden met de woonkamer, die op het gelijkvloers afgeschuind is in functie van de toegang tot de achterbouw.

Volgens de bouwplannen zijn het terras, de keuken en het toilet bevloerd met kleine tegels. Ook het pad dat de achterbouw afzoomt is voorzien van tegels, zij het van iets groter formaat. De appartementen op de verdiepingen zijn quasi identiek ingedeeld, met een kamer boven de inkom en een buitenterras met kas in functie van woonkamer en keuken.

Het appartement op het gelijkvloers is omstreeks 1957 aangepast naar ontwerp van Jul De Roover, waarbij een deel van de keuken is opgeofferd voor een extra slaapkamer, en de muur tussen woonkamer en salon is uitgebroken. Desondanks is dit appartement vrij gaaf bewaard gebleven: hoge houten lambrisering en witbruin gevlamde tegelvloer in de inkomhal, mozaïekparket met schouwmantel in zwartgeaderd marmer (art deco) in de leefruimte en roodwitte tegeltjes in dambordpatroon op de buitenkoer. Ook bewaard zijn de plafonds met geprofileerd lijstwerk (stuc) en de beglaasde binnendeuren, wellicht nog met oud beslag. Recent zijn de appartementen op de bovenliggende verdiepingen vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18#1469, 18#10719 en 18#37659.
  • VAN DEN BORNE S. 2016: Terreinbezoek Camille Huysmanslaan 101 (Antwerpen) (terreinbezoek op 17 oktober 2016).

Auteurs: Van den Borne, Steven