Appartementsgebouw naar ontwerp van Jos Smolderen

Beschrijving

Art-deco-appartementsgebouw met werkhuizen in 1952-1953 gebouwd door S.V. Huisvesting Antwerpen naar ontwerp van Jos Smolderen.

Bouwgeschiedenis en context

Het wooncomplex werd opgericht op een terrein langs de Alfons De Cockstraat op het Kiel, gelegen tegenover het complex Thiebaud uit de jaren 1920 waar ook Smolderen als architect aan meewerkte. In 1949 kreeg Smolderen van Huisvesting Antwerpen de opdracht voor het ontwerp van een vijfde verdieping voor het Thiebaud-complex. Begin jaren 1950 volgde de opdracht voor het ontwerp van een wooncomplex recht tegenover Thiebaud. Het definitieve ontwerp voor het wooncomplex werd goedgekeurd in 1952. Het plan voorzag in een wooncomplex met 40 appartementen, waarvan twaalf met twee slaapkamers en 28 met één slaapkamer. Literatuur vermeldt dat het om appartementen voor bejaarden zou gaan. Dit wordt echter niet bevestigd door de bouwaanvraag. In de kelder van het wooncomplex werden schuilkelders ingericht.

Eveneens in 1952 diende Huisvesting Antwerpen een bouwaanvraag in voor de oprichting van werkhuizen op het terrein achter het nieuw te bouwen wooncomplex (ook ontworpen door Jos Smolderen). Deze waren bestemd voor het exploiteren van een schrijnwerkerij, een werkplaats voor lood- en zinkbewerkers en metaalbewerking (smidse). Tussen het appartementsgebouw en de werkplaatsen werd een met ligustrum omhaagde gemeenschappelijke tuin voorzien met drie zithoeken. De meeste appartementen hadden een klein terras aan de achterkant.

Architectuur

Woonblok opgebouwd uit één symmetrisch uitgewerkte, langgerekte vleugel van vier bouwlagen met telkens tien appartementen. Voorgevel in art deco met bakstenen bovenbouw in grijs-geel bezande steen op een verdiepingshoge sokkel in witte kunststeen. Levendige vormgeving door gevelhoge erkers, klassieke uitstekende kroonlijst, smeedijzerwerk, balkons en twee boven het dak uitstekende traveeën boven de doorgangen naar de gemeenschappelijke binnenplaats. Alternering van rechthoekige muuropeningen, ronde patrijsramen en smalle verticale ramen in geprononceerde omlijsting in witte kunststeen. Witgeschilderd houten schrijnwerk (bewaard).

Via de twee afgesloten doorgangen met poorten met smeedwerk bereikt men de binnenkoer met achterin gelegen werkhuizen. Achtergevel met uitspringende balkons in strakkere vormgeving. Werkhuizen van één bouwlaag onder plat dak, ingeplant tegen de achterkant van het terrein; opgetrokken in rode baksteen met witgeschilderd houten schrijnwerk, en geprononceerde schouwen met art deco dekstenen. Zeer gaaf bewaard.Op een paar hagen na is de oorspronkelijke tuinaanleg verdwenen.

In een van de onderdoorgangen is een gedenkplaat ingemetseld, met opschrift: SM HUISVESTING ANTWERPEN/ 40 WOONGELEGENHEDEN/ VOLTOOID 1953/ J. WILMS VOORZITTER/ EJ BASTIAENEN DIRECTEUR/ J. SMOLDEREN ARCHITECT

Evaluatie

Het appartementsgebouw en de achterliggende werkhuizen hebben een architecturale waarde (vormgeving van de gevels inclusief alle detailleringen, materiaalgebruik en schrijnwerk). De tuinaanleg van het binnenterrein is verdwenen.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam KIEL_ALFONS_DE_COCKSTR_1030.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#29557 (wooncomplex).
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#29556 (werkhuizen).
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 1030, Alfons De Cockstraat.

Auteurs: Van Herck, Karina