Modernistische woning Maree-Feijen

Beschrijving

De modernistische woning Maree-Feijen werd in 1930 ontworpen door de Mechelse architect Jozef Coene. Het echtpaar J. Marée-Feyen was afkomstig uit Eindhoven, en woonde daar in de Akkerstraat 41. Deze opdrachtgevers zouden een belangrijke invloed gehad hebben op de carrière van Coene. Als aannemer van elektrische installaties had Marée-Feyen goede contacten met het bedrijf Philips in zijn thuisstad. Coene werd bij het bedrijf geïntroduceerd en kreeg de opdracht voor een bedrijfsgebouw in Eindhoven.

De gebouwen die we van Jozef Coene kennen, hebben een vooruitstrevende bouwstijl. De half vrijstaande burgerwoning van Maree-Feyen vertaalt de modernistische ideeën die de vooruitstrevende architectuur tijdens het interbellum beheersten. In tegenstelling tot veel andere modernistische burgerhuizen die we in Deurne registreerden, geeft de woning uiting van een doorgedreven toepassing van de stijlkenmerken, afgestemd op een moderne, vrije indeling van het interieur. Ondertussen werden verbouwingen uitgevoerd aan de woning, waarbij de gevels volledig gecementeerd werden en het oorspronkelijke, doordacht ingedeelde houten schrijnwerk werd vervangen, waardoor het ontwerp aan kracht heeft ingeboet. Ook de zeer krappe ruimte tussen de als voorgevel uitgewerkte zijgevel en het naastgelegen, hoge appartementsgebouw, is zeer nadelig voor de belevingswaarde van de woning.

De half vrijstaande burgerwoning staat op een smal perceel, met lange voor- en achtertuin, maar zeer smalle open ruimte aan de zijkant. De voortuin is vernieuwd en wordt deels als oprit gebruikt. De woning telt twee bouwlagen onder platte bedaking; de woning is in de lengte van het perceel uitgebouwd, met twee smalle traveeën aan straatzijde, en drie hele brede, verspringende traveeën in de zijgevel, waarvan twee zichtbaar. Opvallend is de afgeronde hoek van de woning, die herhaald wordt in de stapsgewijs breder wordende uitsprongen in de zijgevel, en in de brede luifel die de volledige zijgevel omvat. De gevels zijn, overeenkomstig het modernisme, sterk horizontaal geritmeerd, door de kroonlijst, de luifel en de onderdorpels van de vensterregisters, die over verschillende gevels doorlopen. Ook de belijning van de getrapt uitgewerkte uitbouw boven het portaal onderstreept dit horizontalisme, net als het originele houtwerk van de vensters, dat werd vervangen.

De oorspronkelijke, veelkleurige aankleding van de gevels gaf de woning een totaal andere aanblik dan de huidige: de eerste bouwlaag had een bakstenen parement waarin de langsvoegen benadrukt werden, op donkerrode bakstenen plint. De verdieping kreeg een parement van gele façadesteen, met tussen de bouwlagen in een ivoorwitte strook. Alle muurdelen werden door grijze gecementeerde stroken afgezoomd, met gearceerde patronen.

Sober ingedeelde voorgevel van twee traveeën, met op elke bouwlaag een breed rechthoekig venster, om de hoek als een register doorlopend in de zijgevel, waar ze de eerste travee van de zijgevel innemen. De voordeur is in de afgeronde hoek van de tweede, verbredende travee ingewerkt en is door een ingenieus uitgewerkte, drievoudig getrapte luifel bekroond, die voor een bijzondere verlichting van het portaal zorgt. De rest van de gevel is blind, aansluitend bij de smalle voorgevel van de iets bredere achterbouw, daar verlicht met een smalle verticale vensterstrook.

De plattegrond getuigt van de vernieuwende ideeën van Coene, en staat volledig los van het 19de-eeuwse enkelhuispatroon dat tot ver in de 20ste eeuw doorleefde. De woning is georganiseerd rondom de grote, centrale inkomhal met trap, die via het portaal in de zijgevel toegankelijk is en waarvan de originele interieuraankleding is bewaard. In deze hal zijn gastentoilet, vestiaire en bergruimte voorzien. Vanuit de hal betreedt je het salon aan straatzijde, in het smallere volume aan straatzijde. Aan tuinzijde van de inkomhal, biedt het breedste, derde volume van de woning plaats aan een woonplaats en een smalle keuken, allebei uitgevend op een terras. De woning is voor de helft onderkelderd; de plannen voorzagen ruimtes voor de verwarming op kolen, twee bergplaatsen, maar ook een grote keuken onder de inkomhal, die van daaruit met een trap te bereiken is. Op de verdieping vier slaapkamers en een kleine badkamer; de slaapkamer aan de voorzijde had een balkon, dat later werd dichtgemaakt en vervangen door vensters in de gevel.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 5597.
  • GOFFIN G. e.a. 1996: Modern bouwen in Deurne 1920-1940, Zellik, 52-53.