Bioscoop Nieuw Yper

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bioscoop Nieuw Yper

Beschrijving

Volgens bouwaanvraag, voormalige bioscoop zogenaamd "Nieuw Yper" naar ontwerp van een Gentse architect van 1922; bioscoopbenaming later omgedoopt respectievelijk in "Flora" en "Capitole"; fungeerde een tijdlang als museum; thans omgebouwd tot bankinstelling. Eclectisch breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Gele baksteenbouw met gebruik van Atrechtse zandsteen voor de begane grond. Puntgevel, op de bovenverdieping gemarkeerd door Brugse travee oorspronkelijk voorzien van "bow windows", doch later vervangen door de huidige rechthoekige vensters.

• CONSTANDT H., MUS O., VANDENBUSSCHE P., Het Ieper van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten, voorzien van beknopte historische gegevens, Brugge, 1984, p. 131.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine