Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Art-decoburgerwoning ontworpen in 1929 door architect Karel Van Looy voor Louis Van den Eynden, die al op de Turnhoutsebaan woonde op nummer 168.

Van Karel Van Looy kennen we talrijke realisaties in de provincie Antwerpen, ontworpen in sobere, klassieke vormen van art deco en modernisme. Hij was vooral actief in de jaren 1930. In de Ter Rivierenwijk in Deurne, waar dit gedeelte van de Turnhoutsebaan bij aansluit, is hij één van de meest productieve bouwmeesters. Met een aantal vaak terugkomende en doorgaans gesigneerde typemodellen voor burger- en meergezinswoningen, is zijn werk goed herkenbaar in het straatbeeld.

Het ontwerp dat hij hier tekende voor Van den Eynden houdt qua stijl het midden tussen art deco en cottagestijl. Net als de andere realisaties van Van Looy vertegenwoordigt het de vrij behoudsgezinde burgerlijke smaak tijdens het interbellum. De ruime voortuin sluit aan bij de pittoreske stijl van de woning. Art-deco-elementen zijn aanwezig in de ornamentiek op de gecementeerde velden van erker en in het smeedijzerwerk van de voordeur. Uit de cottagestijl herkennen we de erker, de houten luifel boven de deur, de puntgevel met overkragende, houten afwerking en de kleine roedeverdeling van de vensters die enkel in het bovenlicht van de voordeur is bewaard.

Woning van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder rode pannen bedaking. Bruin bakstenen parement op hardstenen luifel, met gecementeerde vlakken voor de erker en tussen deur en bovenvenster, als contrasterende elementen. Nadruk op de brede venstertravee met puntgevel en twee bouwlagen tellende, driezijdige erker. Voordeur in de linkertravee, bereikbaar via een drietal hardstenen treden. Bewaard houten schrijnwerk met betralied raam; bovenlicht met kleine roedeverdeling; luifel opgehangen aan ijzeren stangen. Boven de deur een eenvoudig rechthoekig venster. Geveltop met drielicht in natuurstenen kozijn; in het dakvlak van de deurtravee een houten dakkapel.

Klassieke enkelhuisplattegrond, sinds de 19de eeuw standaard voor de stedelijke burgerwoning. In de smalle deurtravee de gang met trappenhuis. Volledig onderkelderde woning, met kolen- en provisiekelders in het souterrain. De brede venstertravee biedt op het gelijkvloers ruimte aan een enfilade van salon, eetkamer en veranda. In de lagere aanbouw achter, zijn keuken en wasplaats ondergebracht, evenals een toilet. De plannen in het bouwdossier tonen op de verdieping en op de mansarde drie tot vier kamers, die de indeling van de begane grond volgen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 4348.