Herberg Sultan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Sultan

Beschrijving

Zogenaamd "Sultan" volgens opschrift van uithangbord; benaming teruggaand op de hier voor de Eerste Wereldoorlog gevestigde herberg zogenaamd "Café du Sultan". Bij de wederopbouw in het begin van de jaren 1920 versmolt het vooroorlogse herbergpand vermoedelijk met het perceel ernaast rechts; betekende toen tevens een verruiming van de oorspronkelijke herbergfunctie met hotel en restaurant in het kader van het fronttoerisme. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met ijzeren vorstkam. Lijstgevel van gele baksteen op plint van arduin; parement van simili- en/of Euvillesteen. Boven de rechte puilijst: rechts, hoekrisaliet met tuitgevel gemarkeerd door een Brugse travee; links, muurvak onder houten gootlijst op klossen. Rondbogige muuropeningen onder meer met sluitsteen; op de begane grond, twee grote ramen en centrale deur waarboven oculus.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine