Knoteik met herinneringskruis bij toegangsweg Hof Ter Spelt

Beschrijving

Knoteik (Quercus robur) gelegen langs de toegangsweg naar kasteel Hof ter Spelt met een herinneringskruis opgericht vlak na de Eerste Wereldoorlog.

Het kasteel Hof ter Spelt (ook Appelkot genoemd), een omwald goed dat teruggaat op een middeleeuwse motte, bevindt zich in het gehucht Terspelt op de alluviale bodems van de zuidflank van de vallei van de Grote Molenbeek, ten zuidzuidoosten van het centrum van Merchtem. De knotboom van zomereik (Quercus robur) staat langs de toegangsweg naar het kasteel toe. Deze 25 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,05 meter. De maximale kroondiameter bedraagt 14 meter (opname in 2010).

De knoteik is een belangrijk beeldbepalend object en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Deze eik werd beheerd als knotboom en markeert de toegangsweg naar het kasteeldomein Appelkot. Hij vormt een historische eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een herinneringskruis. Dit kruis werd oorspronkelijk opgericht onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog in opdracht van en op de eigendom van advocaat Emmanuel De Winde, de toenmalige eigenaar en bewoner van ‘Het Appelkot’. Het eerste opschrift luidde “Bevrijdt ons van de leugenaars, de bedriegers en de Duitsers”. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd deze spreuk echter vervangen door “Geloofd zij Jezus Christus”.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier 4.01/23052/133.1, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.2, nr.53.
Auteurs: Wijnant, Jo