Bomengroep van Hulst als afsluitingshaag

Beschrijving

De groep hulstbomen (Ilex aquifolium) bevindt zich in de tuin van de hoeve gelegen langs de Klein Drogenhofstraat in het gehucht Drogenhof te Lubbeek. Het gaat om een monumentaal restant van een oude erfbeplanting bestaande uit vier stammen die samen een hoge haag vormen. Ze werden in het verleden geknot op een hoogte van circa 2,5 tot 3 meter, maar de totale hoogte bedraagt ongeveer 9 meter.

De omtrek van de bomen bedraagt, gaande van noord naar zuid (eerste cijfer = meethoogte, tweede cijfer = omvang; alle maten in meter): 1,50 (1,01), 1,50 (1,03), 1,50 (0,97), 0,90 (1,11), 0,80 (1,05) en 1,50 (0,91) (stam tuinzijde). De laatste drie metingen zijn deze van takken die samen op een stam staan. Deze stam vertakt vanaf circa 0,50 meter hoogte en heeft een omvang van 2,45 meter op 0,40 meter boven het maaiveld (opname in 1995).

De Dendrologische Inventaris van België vermeldt de Lubbeekse hulstbomen niet, maar op basis van hun afmetingen behoren ze tot de dikste en vermoedelijk ook oudste exemplaren van België. Ze werden vermoedelijk aangeplant in de vroege 19de eeuw, ten tijde van de bouw van de hoeve.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002020, Drogenhof 40: groep oude hulstbomen (DE HAECK S., 1995)
  • BAUDOUIN J.-C., DE SPOELBERCH P. & VAN MEULDER J. 1992: Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Brussel.
  • DENEEF R. (red.) 2002: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge , M&L Cahier 6, Brussel, 98.

Auteurs: Cox, Lise