Knotpopulieren in houtkant

Beschrijving

Vier knotbomen van zwarte populier (Populus nigra), waarvan enkel de twee rechts gelegen bomen beschermd zijn, bevinden zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik).

Deze knotbomen zijn relicten van een beheervorm uit het verleden gericht op de productie van brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en/of loofvoedering die nu in onbruik raakt.
Bovendien zijn ze zuivere vertegenwoordigers van hun soort (genenreservoir).
Ze vormen een historische eenheid met de houtkant en zijn beeldbepalende objecten door de typische groeivorm van de stammen.

De bomen werden opgemeten in 2009 en hadden toen volgende omtrekken: 255 cm (gemeten op 70 cm), 190 cm (gemeteten op 70 cm), 222 cm (gemeten op 30 cm) en 207 cm (gemeten op 1 m).

Bron: Onroeren Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier 4.01/23104/140.1, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase 2, nr.36. (Wijnant J, 2013)
Auteurs: Wijnant, Jo