Houtkant met knotpopulieren en hakhoutstoven van gewone es langsheen holle weg

Beschrijving

Vier lage knotbomen van zwarte populier (Populus nigra) en enkele hakhoutstoven van gewone es ( Fraxinus exelsior) bevinden zich op de grens van een kadastraal perceel langs de Zwijnenbergstraat, een holle weg in Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) waarmee deze bomen een historische eenheid vormen.

De stamomtrek van de zwarte populieren varieert van 2,04 meter (gemeten op 0,20 meter hoogte) tot 3,16 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte). Bij de essen gaat de stamomtrek van 2,82 meter (gemeten op 0,20 meter hoogte) tot 3,45 meter (gemeten op 0,70 meter hoogte).

Deze knotbomen en hakhoutstoven zijn beeldbepalende objecten die bovendien zuivere vertegenwoordigers van hun soort zijn. Ze vormen de relicten van beheervormen uit het verleden die nu in onbruik raken, namelijk het kappen en knotten van bomen.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier 4.01/23104/138.1, Houtig erfgoed in Vlaams-Brabant, fase A.2, nr.34
Auteurs: Wijnant, Jo; Buyle, Eline