Hoekhuis Au Carillon en Vanneste

Beschrijving

Zogenaamd "Au Carillon" en "Vanneste" volgens opschriften van de gevelstenen in de afgeschuinde hoektravee. Volgens bouwaanvraag zogenaamd "Bijouterie Parisienne" naar ontwerp van architect A. Maegerman (Boulogne-sur-Mer) van 1922. Eclectisch hoekhuis bij de D'Hondtstraat. Twee traveeën + een afgeschuinde hoektravee + vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien). Baksteenbouw met parement van Euvillesteen boven de winkelpui van marmer op arduinen plint. Horizontale gevelgeleding door middel van cordons onder meer overgaand in de kleine balkons met gesmeed ijzeren leuning van de deurvensters op de bovenverdieping, horizontale banden aansluitend bij de getoogde omlijstingen met sluitsteen van de bovenvensters, en doorgetrokken druiplijsten. Afgeschuinde hoek- en deurtravee uitlopend op dakvenster waarin ovale oculus; geveltop afgezoomd door rolwerk en bekroond met vaasvormige versieringen. Drie dakkapellen met tuitgevel onder gebogen fronton, tussen postamenten met vaasvormige bekroning. Drie getoogde uitstalramen met bovenlicht in glas-in-lood waarin medaillon met afbeelding van de Ieperse Hal gesigneerd "A. De Coninck Courtrai", respectievelijk "Les Halles d'Ypres en flammes", de heropgebouwde Hal, en "Chemin de Lille à Ypres". Getoogde winkeldeur met art-nouveaugetint bovenlicht. Aan D'Hondtstraatzijde: getoogde poort en dienstdeur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine