Drie opgaande lindes bij veldkapel

Beschrijving

In een golvend landschap ten noordwesten van de dorpskern van Sint-Kwintens-Lennik (deelgemeente van Lennik), representatief voor het platteland van het Pajottenland en ter hoogte van een driesje, ontstaan door de kruising van oude veldwegen - de Molenstraat, de Oude Geraardsbergsestraat en de Sint-Barbarastraat -, staat een eeuwenoude veldkapel gewijd aan de Heilige Barbara, omzoomd door enkele oude lindebomen (Tilia cordata). Twee aanpalende zomereiken (Quercus robur) maken het zicht compleet. Deze bomen vormen een historische eenheid met de kapel.

Deze kapel is een relatief kleine niskapel in gekalleide baksteen onder een zadeldak van Pottelbergse pannen. Het is niet duidelijk wanneer en door wie de kapel werd opgericht. Architecturaal kan ze rond 1750 gesitueerd worden.

De stamomtrek van de 22 tot 25 meter hoge lindes, gemeten in de winter van 2010, bedroeg 122 cm op 150 cm), 240 cm (op 150 cm) en 280 cm (op 175 cm). De maximale kroondiameter varieerde op dat ogenblik van 6 tot 10 meter. Bij een opname in 2014 hebben de lindes, in wijzerzin beginnend achter de kapel een respectievelijke stamomtrek van 1,82, 2,41 en 2,81 meter (gemeten op circa 1,50 meter hoogte).

• Informatie verkregen van Koen Smets en Virginie Peeters (19 november 2014).
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/20000/2334.1, Houtig Erfgoed Vlaams-Brabant, fase 2, nr.16 (BUYLE E., 2013).

Auteurs: Buyle, Eline