Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk neoclassicistisch herenhuis op de hoek bij de D'Hondtstraat met aanleunende conciërgewoning uitziend op vermelde straat; thans winkelhuis. Volgens bouwaanvraag daterend van circa 1922; plannen gesigneerd "A. & P. Serck. Entrepreneurs Gand". Hoekhuis van drie traveeën + een afgeschuinde hoektravee + drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien). Gele baksteenbouw met gebruik van simili- en/of Euvillesteen voor de puilijst, de onderdorpels en sluitstenen van de bovenvensters respectievelijk verdiept en rechthoekig op de tweede en rondbogig met radverdeling op de derde bouwlaag, en de architraaf van het hoofdgestel. Verticaal geritmeerde bovenverdieping door middel van kolossale pilasters. Houten gootlijst op klossen en tandlijst, overgaand in het driehoekige fronton van de hoektravee. Twee houten dakkapellen bekroond met soortgelijk fronton. Gewijzigde begane grond met nieuwe winkelpui, behalve twee behouden traveeën met arduinen sokkel en geblokte penanten aan de D'Hondtstraat.

Voormalige conciërgewoning in aansluitende bouwtrant. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Pilastergevel afgelijnd met bakstenen, gesloten borstwering doorbroken door twee schoorstenen. Rondboogdeur waarboven ronde oculus met gietijzeren tracering.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine