Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Winkelhuis vroeger zogenaamd "Grande épicerie centrale", thans zogenaamd "Ieperse behangerij" volgens opschrift van puilijst. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien), volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Victor Danneels (Brussel) van 1922. Neoclassicistische lijstgevel van Nieuwpoortse baksteen. Verticaal geritmeerde bovenverdieping met geblokte kolossale pilasters. Getoogde bovenvensters met gestrekte uiteinden, opgenomen in geprofileerde omlijsting van Euvillesteen; spiegels op de borstwering, behalve bij de deurvensters met klein balkon voorzien van uitgewerkte ijzeren leuning. Houten gootlijst op modillons. Drie grote houten dakkapellen. Nieuwe rechthoekige winkelpui met entresol.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine