Dorpskern Strijtem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Strijtem

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Strijtem

Beschrijving

De karakteristieke open structuur van de dorpskern van Strijtem, gelegen ten noorden van de steenweg Brussel-Ninove wordt verklaard door de de aanwezigheid van het dorpskasteel en kasteeldomein dat aan de basis lag van de ontwikkeling en structurele uitbouw van deze nog overwegend landelijke kern in het Pajottenland. Er is een sterk contrast tussen de dicht bebouwde noordzijde van de hoofdas Strijtemplein en de groene ruimte in het zuiden, dat samenvalt met de historische kern van de kasteelsite. De historische structuur van kasteelblok met opper- en neerhofstructuur, kasteelpark, de band met de (hof)kerk en pastorie en circulatiepatroon is nog duidelijk zichtbaar.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB002181, Dorpskern Strijtem (G. Paesmans & R. Deneef, 2002).

Auteurs: Declercq, Daan