Hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen met omgeving

Beschrijving

Vanaf Bogaarden gezien vormen het dorp Bellingen, het Hof ter Kammen en de voormalige abdijhoeve van Cantimpré een waardevol geheel. Het hof ter Kammen situeert zich aan het einde van een vlakte voor de glooiingen waarop zich Bellingen situeert. Tussenin vloeit de Roskambeek.

De ruime vierkantshoeve Cantimpré is een voormalige abdijhoeve van het convent der monniken van Cantimpré. De stichting van de priorij gebeurde in 1182 als afhankelijkheid van de Augustijnenabdij van Cantimpré (Kamerijk). Vlakbij ligt de Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof en de pastorie met pastorietuin. Ten zuidwesten, aan de overzijde van de Roskambeek, bevindt zich de gesloten hoeve Hof ter Kammen, bestaande uit gewitte bakstenen gebouwen omheen een geplaveide binnenplaats. De nabije omgeving bestaat uit enkele boerenwoningen, maar vooral akkerland en weiland met een uitgesproken open karakter.

De Roskambeekvallei heeft een landschappelijke waarde. Van ecologisch belang zijn niet alleen de knotwilgen maar ook de vogelrijke graslanden langsheen de beek. De omgeving van de hoeven Cantimpré en Hof ter Kammen is een agrarisch en ecologisch belangrijk ensemble van monumenten en hun begeleidende elementen. Dit gezicht is opgebouwd enerzijds aan beide oevers van de Roskambeek voor wat de landerijen betreft en anderzijds het ensemble van de historische gebouwen die de dorpskern van Bellingen uitmaken, namelijk de kerk, pastorie en de voormalige Cantimpréhoeve, waarvan de volumes in het landschap een antwoord vinden in het Hof ter Kammen. Bovendien komt de omgeving van de twee hoeven sterk overeen met de toestand zoals deze te zien is op de Ferrariskaart op het einde van de 18de eeuw, waardoor het een bewaard relict is van het agrarische areaal en economisch verleden van de regio.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000692, Dorpsgezicht Abdijhoeve Cantimpré en Hof ter Kammen, beschermingsdossier, bespreking KCML 03/06/1982.

Auteurs: Piens, Joachim; Declercq, Daan