Handels- en kantoorgebouw in art-decostijl

Beschrijving

Handels- en kantoorgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van Camille Bogaert, naar een ontwerp door de architect François Dens uit 1925. Het project betrof de verbouwing van een bestaand herenhuis in neoclassicistische stijl uit begin jaren 1850, drie bouwlagen hoog onder zadeldak en vijf traveeën breed, gekenmerkt door een rondbogige koetspoort en een drie traveeën breed balkon op de bel-etage. Dit laatste werd verhoogd met drie verdiepingen, en uitgebreid met een traphal en een nieuwbouwvleugel van zes bouwlagen achteraan op het perceel. De begane grond incorporeert de toegang en vestibule van het achter aanpalende Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs, een schoolcomplex in de Lange Nieuwstraat.

François Dens, die als architect actief was vanaf 1906 tot begin jaren 1950, ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. Al vanaf de vroege jaren 1920 legde hij zich toe op het grotere appartementsgebouw van hoge standing, dat in stijl evolueerde van beaux-arts, over art deco naar een zakelijk modernisme. Ontstaan midden jaren 1920, kenmerkt het kantoorgebouw Bogaert zich door een ingehouden, aan de art deco ontleende vormgeving.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het gebouw vijf bouwlagen onder een pseudo-mansarde met rondbogige dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een drieledig opzet, geleed door waterlijsten. Vanaf de volledig opengewerkte pui (vandaag vernieuwd), worden de drie bovenverdiepingen geritmeerd door kolossale lisenen. De vierde verdieping is opgevat als terugwijkende attiek, gemarkeerd door een gevelbreed balkon met consoles, postamenten en smeedijzeren borstwering, en afgewerkt met de pseudo-mansarde. Axiaal van opzet legt de compositie de klemtoon op het drie traveeën brede middenrisaliet, dat prominent tot in het dakniveau is doorgetrokken, met het accent op de topgeleding; van het balkon boven de pui is de borstwering verwijderd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, de borstweringen van de tweede verdieping verrijkt met rozetten en kraalprofielen, de derde verdieping geaccentueerd door gebogen Franse balkons met smeedijzeren borstwering. Fraaie smeedijzeren vleugeldeur in beaux-artsstijl van het schoolportaal, met de initialen DIC van de congregatie Dames de l’Instruction Chrétienne, volgens het merkplaatje vervaardigd door de smederij J.B. Vingerhoet & zoon van de Ossenmarkt; verder vernieuwd schrijnwerk.

Het complex bestaat uit het volume van het vroegere, verhoogde herenhuis, en de nieuwbouwvleugel achteraan op het perceel, met als schakel de traphal met lift en sanitair die beide volumes bedient. Volgens de bouwplannen wordt de begane grond ingenomen door de winkelruimte en aanhorigheden, oorspronkelijk met entresolgalerij en centrale vide; het gelijkvloerse niveau van de nieuwbouwvleugel sluit aan bij de vestibule van het achterliggende schoolcomplex. De bovenverdiepingen bestaan uit kantoorsuites in het bestaande volume, waarvan de indeling vermoedelijk grosso modo behouden bleef, en open kantoorplateaus op de toegevoegde verdiepingen en in de nieuwbouwvleugel.