Winkelhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Wapper en Schuttershofstraat, gebouwd in opdracht van Celine Strückhoff, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1908. Eerder plande de arts G. Allo de bouw van een gelijkaardig winkelhuis op dit perceel, palend aan zijn dokterswoning, waarvoor de architect Frank Blockx in 1907 het ontwerp tekende.

Het winkelhuis Strückhoff behoort tot het rijpe oeuvre van Louis Hamaide. Als architect actief vanaf omstreeks 1880, beantwoordden zijn vroege ontwerpen overwegend aan het conventionele neoclassicisme. Kort vóór de eeuwwisseling liet hij zich opmerken met de rijk geornamenteerde neorenaissance-architectuur van het hotel Dierckx en het winkelhuis Heye in de Leysstraat. Omstreeks 1905 leverde de architect een bescheiden bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, maar bleef simultaan ook ontwerpen in een klassiek geïnspireerd eclecticisme. Hamaide sloot zijn loopbaan in 1925 stijlvol af met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat het afgeschuinde hoekhuis vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door witte Silezische brikken en rode baksteen voor ontlastingsbogen, speklagen en friezen. Van blauwe hardsteen en witte natuursteen is gebruik gemaakt voor de geprofileerde plint, puilijst, speklagen, balustraden, lekdrempels, onderdorpels, kapitelen, hoekblokken, sluitstenen en het reliëf. Geleed door de puilijst legt de compositie de klemtoon op de hoekpartij met de winkelpui, waarvan de flankerende traveeën worden gemarkeerd door kolossale pilasters, en op de eerste verdieping een rechthoekige houten erker met consoles en smeedijzeren balkonborstwering als bekroning. Reliëf met bloemenvaas in een rankwerkdecor in de afgeschuinde hoektravee. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van overwegend getoogde muuropeningen met ontlastingsboog en lekdrempel, geaccentueerd door sluitstenen in de hoekpartij, door balustraden op de eerste en onderdorpels op de hogere verdiepingen. Een gekorniste houten kroonlijst op consooltjes vormt de gevelbeëindiging. Van het houten schrijnwerk zijn enkel de winkel- en de privé-deur bewaard. De winkel beslaat de begane grond van het ondiepe hoekpand. De bovenverdiepingen, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, omvatten woonruimte.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1908#430 (project Strückhoff), 1907#1876 (project Allo).