Dorpskom Perk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Perk

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Perk

Beschrijving

De dorpskom van Perk wordt gekenmerkt door enerzijds de parochiekerk en anderzijds het kasteel met aanhorigheden.

Kerk en kasteel zijn met elkaar verbonden door een lange dreef. De kerk zou opgericht zijn te midden van het kasteeldomein en maakte er oorspronkelijk integrerend deel van uit. De ruimte tussen beide monumenten bleef grotendeels onbebouwd. Deze open ruimte is van belang omwille van de landschappelijke waarde van het geheel, vlakbij de dorpskern, dat door zijn schaal en uitzicht het oorspronkelijk beeld bewaart van een voor de streek typisch entiteit. Het is ook belangrijk als omgevende bestanddelen van monumenten en als typologisch belangrijk ensemble van een kasteel met zijn historische afhankelijkheden, namelijk kasteelhoeve en rentmeesterswoning.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000610, Kasteel De Ribaucourt, kasteelhoeve Hof Te Veaux, rentmeesterswoning en boerenhuisjes met omgeving (S.N., 1981).
  • VERBESSELT J. 1972: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw deel XI, Pittem, 121-141.

Auteurs: Foubert, Annemie