Burgerhuis in rococostijl

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

Beschrijving

Merkwaardige rococogevel, in oorsprong halsgevel, mogelijk van 1770. In 1866/1868 voorgevel verbouwd, id est verhogen van linker- en rechtertravee met één bouwlaag. In 1907 herstel van gevel naar ontwerp van Jozef Viérin (Kortrijk-Brugge) met aanbrengen van loggia in neorococo in plaats van balkon door beeldhouwer Victor Acke (Kortrijk). In 1938 begane grond ombouwen tot patisserie met winkelpui. Vanaf 1982 kantoren van O.C.M.W.: complex bestaande uit verschillende voormalige 18de-eeuwse burgerhuizen. In 1995 verbouwd tot één geheel naar ontwerp van Luyten en Lens in opdracht van O.C.M.W. met invoeging van onder meer nieuwbouw tussen dit pand en nummer 31.

Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde lijstgevel met segmentbogig pseudofronton. Rococo, zie siervaas en loofwerk van het fronton, neorococo, zie loggia. Tuingevel van vier traveeën en één bouwlaag geritmeerd door rondbogen op pilasters; medaillons in de zwikken. Decoratief sluitwerk aan de tuindeur. Deur- en vensterhoutwerk met waaiervormige roedeverdeling in bovenlicht.

Traphal deels bewaard, houten trap met Lodewijk XV-trappaal en balusters. Op bovenverdieping in loggiakamer behouden stucplafond. Aan tuinzijde bureel met 19de-eeuwse aankleding, zie plafond met kooflijst.

• Stadsarchief Kortrijk, 32, nummer 6437 (of 3762).
  • DEBRABANDERE P. 1990: Franse-stijlinterieurs in Kortrijk, Kortijk, 49.
  • DEBRABANDERE P. 1973: Kortrijkse gevels, van de XVIde eeuw tot het empire, Kortrijk, 94, afbeelding 104, 99, afbeelding 112.