Compagnie Continentale d'Importation

Beschrijving

Kantoorgebouw in beaux-artsstijl opgetrokken in opdracht van de Compagnie Continentale d'Importation, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey uit 1926. Het nieuwbouwproject betrof de uitbreiding van de bestaande hoofdzetel van de maatschappij in de Lange Nieuwstraat, en werd uitgevoerd door de aannemer Entreprises Générales de Construction Van Riel & Van den Bergh uit Antwerpen. De Compagnie Continentale d'Importation, in 1919 te Antwerpen opgericht door de broers Jules en René Fribourg, gaat terug op een familiale graanhandel uit Aarlen, in 1813 gesticht door stamvader Simon Fribourg. Sinds 1890 gevestigd in Antwerpen, was de familie Fribourg eveneens actief in de exploitatie van bloemmolens. In 1921 breidde de maatschappij haar operaties uit naar de Verenigde Staten, met de oprichting van Continental Grain Company in Chicago en later New York. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog In 1940, week de Joodse familie Fribourg definitief uit naar de Verenigde Staten, en bracht in 1944 de hoofdzetel van de maatschappij over naar New York. De multinational is tot op vandaag actief in de agro- en voedingsindustrie onder de benaming ContiGroup Companies.

Het kantoorgebouw van de Compagnie Continentale d'Importation behoort tot het latere oeuvre van Jan De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan. Hij realiseerde kort vóór de Eerste Wereldoorlog de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem. Waar hij in de residentiële architectuur uit zijn beginjaren zowel het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme als de art nouveau beoefende, laveerde De Vroey tijdens het interbellum tussen de beaux-artsstijl en een behoudende art deco. De architect bleef actief tot zijn overlijden in 1935, en werd opgevolgd door zijn zoon Léon.

Met een gevelbreedte van elf traveeën, omvat het gebouw vier bouwlagen onder een plat dak. Opgetrokken met een skeletstructuur uit gewapend beton, onderscheidt het statige gevelfront zich door een verzorgd parement van witte natuursteen voor de bovenbouw, blauwe hardsteen voor de pui. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een drieledig schema, opgebouwd uit de geblokte pui, de bovenbouw in kolossale orde, en de topgeleding opgevat als pseudo-mansarde (leien) met dakkapellen. De compositie legt de klemtoon op het hoger opgetrokken, drie/vier traveeën brede zijrisaliet, dat overeenstemt met de inkom- en traphal. Het wordt gemarkeerd door het hoofdportaal, hoekpilasters die doorlopen in postamenten met topstuk, en een golvend pseudo-fronton als bekroning. Het timpaan draagt een door ranken geflankeerd wapenschild met de initialen CCI van de Compagnie Continentale d’Importation. De aanpalende traveeën worden in een vloeiende lijnvoering geritmeerd door pilasters en oplopende bow-windows, afgewerkt met een geajoureerde borstwering van entrelacs en een drielicht. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters met lekdrempel en paneel op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde smeedijzeren venstertralies en vleugeldeur met initialen CCI in de waaier, volgens het merkplaatje vervaardigd door de Ateliers de Construction Hub. Coenen uit Berchem, en houten schrijnwerk. Voor de later aangebrachte garagepoorten onder de bow-windows, werden twee tweelichten uitgebroken.

Het kantoorgebouw wordt ter hoogte van het risaliet ontsloten door de inkom- en traphal met lift, en stond oorspronkelijk via een lokettenzaal met glaskap in verbinding met de hoofdzetel in de Lange Nieuwstraat. Volgens de bouwplannen bestaan begane grond en bovenverdieping uit doorlopende kantoorplateaus met onregelmatige plattegrond, die op de eerste verdieping de ‘kanselarij’-suite incorporeert, en op de tweede verdieping de conciërgewoning.

• S.N. 1930: Entreprises Générales de Construction Van Riel & Van den Bergh Société Anonyme. Exposition Internationale d’Anvers 1930, Antwerpen, s.p.

Lift

De personenlift in de inkom- en traphal werd in 1937 door E. Thièry geïnstalleerd. Deze elektrische lift voor vier personen (nominale last 320 kg) en met vijf stopplaatsen steekt in een open schacht, die tot op een hoogte van 2 tot 2,5 meter met ijzeren smeedwerk is afgeschermd. Op de vijf niveaus zijn als bordesdeuren metalen vouwdeuren met koperen handgreep voorzien. De bijhorende oproepknoppen zijn identiek. Een stalen vouwdeur met koperen handgreep geeft toegang tot de liftkooi met metalen ophangsysteem. De kooiwanden, telkens onderbroken door twee glasramen, de vloer en het van een kooflijst voorziene plafond zijn van hout. Een koperen firmaplaatje geeft ‘Ascenseurs E. Thièry Anvers’ aan als constructeur. Vlakbij de kooideur bevindt zich het metalen bedieningsbord met zendknoppen. De originele verlichting is verdwenen. In de machinekamer bleef de originele aandrijving met onder meer het authentieke schakelbord bewaard.

• Informatie verkregen van de vereniging van mede-eigenaars (22 november 2021).
Auteurs: Becuwe, Frank