Agence Maritime Walford

Beschrijving

Kantoorgebouw in eclectische stijl op de hoek van de Korte en Lange Schipperskapelstraat, opgetrokken in opdracht van George William Walford (Antwerpen, 1872-Nice 1941), naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1897. Voor de bouw werd de gotische Schipperskapel uit 1443 gesloopt. De rederij en scheepmakelarij Walford & C° werd in 1869 opgericht door zijn vader Georges-Paget Walton (Londen, 1847-Londen, 1936), die zich in 1868 met zijn 22-jarige echtgenote Emily Laura Nicholas te Antwerpen gevestigd had. In 1902 ontstond de Agence Maritime Walford, die vanuit dit gebouw opereerde en in 1919 opging in de Agence Maritime Internationale. Het bedrijf vertegenwoordigde onder meer de Compagnie belge maritime du Congo. Inmiddels omgevormd tot hotel, werd het gebouw in 1913 door architect Carlos Van der Voodt uitgebreid met de travee uiterst links in de Lange Schipperskapelstraat. Het Hotel Galicia, uitgebaat door S. Freudberg, was vermoedelijk een logement voor landverhuizers op doortocht naar de Verenigde Staten.

Het kantoorgebouw Walford behoort tot de late realisaties van Lievin Van Opstal. Actief van midden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn succesvolle praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal. De architect realiseerde alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen in Antwerpen, gaande van burgerhuizen als deze tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark.

Met een gevelbreedte van vijf bij twee traveeën, omvat het hoekgebouw drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor speklagen, sokkels, sluitstenen en consoles, en blauwe hardsteen voor de geblokte pui. Geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonanntieschema, geritmeerd door pilasters in de pui en kolossale lisenen en getoogde spaarvelden in de bovenbouw. Registers van brede rechthoekige deur- en vensteropeningen, overspannen door ijzeren I-balken met rozetten en ontlastingsbogen met sluitsteen, de borstweringen versierd met mozaïekpanelen uit rode en zwarte baksteen. Een houten kroon- en tandlijst op consoles met guttae vormt de gevelbeëindiging; rechthoekige dakkapellen. De pui is verbouwd zijde Korte Schipperskapelstraat; vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1897#1937, 1913#4115 en 1913#4370; vreemdelingendossier 481#25280.