Geografisch thema

Sociale woonwijk Papenacker

ID
16951
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16951

Beschrijving

In 1978 realiseerde de sociale huisvestingsmaatschappij Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting aan de Godelievelaan en Klokke Roelandlaan een wijkje met 44 woningen naar plannen van Hippolyte Faems (Sint-Niklaas) en Willy Van Garsse (Sinaai) uit 1973.

Het project bestaat uit een rechte straat (Godelievelaan) met aaneengesloten bel-etage eengezinswoningen en duplexwoningen, uitlopend op een pleintje met twee keer vier bejaardenbungalows, in zaagtand geschakeld. Alle gebouwen bestaan uit een horizontaliserende combinatie van paarse baksteen (voor muurdammen, penanten en zijgevels) en beton (kwartsplaten) en hebben een zwart pannendak (zadel of schild).

Deze wijk werd binnen de thematische inventarisatie van het sociale woningbouwpatrimonium niet geselecteerd als bouwkundig erfgoed omwille van onvoldoende erfgoedwaarde op Vlaams niveau.

  • Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam SINAAI_PAPENACKER_4310.
  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Bouwdossiers, 1973/932, 1973/952 & 1975/1111.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 4310, Sint-Niklaas, Papenackerwijk.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sociale woonwijk Papenacker [online], https://id.erfgoed.net/themas/16951 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.