Sociale huisvesting van 1949-1954

Bouwgeschiedenis

In 1946 kocht de sociale huisvestingsmaatschappij Diest-Uitbreiding van de stad een stuk grond net buiten de stadsring, tussen de Leuvensepoort en Hasseltsepoort. Tussen 1949 en 1954 realiseerde ze daar in twee fasen 78 woningen, aan de Montgomerystraat en de Emile Vanderveldestraat. De woningen werden gebouwd naar ontwerp van de Diestse architect Raymond Beken, en onder leiding van aannemer Peuters.

Typering en beschrijving

Het sociale huisvestingsproject bestaat uit per vier gekoppelde woningen en drie koppelwoningen, die de gebogen straatvorm volgen. Beide straatwanden vertonen een verschil in architecturaal type, wat gekoppeld kan worden aan de twee bouwfases waarin de bebouwing tot stand kwam, maar vormen toch een uniform geheel. De achteruitspringende rooilijn maakte het mogelijk voortuintjes te creëren.

De witgeschilderde, bakstenen woningen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder een rood pannen schilddak of afgewolfd dak. Rood baksteenmetselwerk werd aangebracht ter hoogte van de plint en de als rollagen uitgewerkte lateien boven de rechthoekige muuropeningen. Grote vensters met hardstenen lekdorpels ritmeren de vlakke gevels, waardoor een eenheid ontstaat ondanks het vernieuwde schrijnwerk. De toegangsdeuren van de onpare zijde van de Emile Vanderveldestraat en de koppelwoningen aan de Montgomerystraat, zijn gevat in een rode bakstenen omlijsting. Boven de voordeuren bevindt zich een decoratief, ruitvormig element.

Evaluatie

De woningen in de Emile Vanderveldestraat en Montgomerystraat hebben een architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van kleinschalige naoorlogse sociale huisvestingsprojecten in een eenvoudige traditionele vormgeving. De vrij terughoudende en homogene renovatie (voornamelijk van het schrijnwerk) zorgt ervoor dat het geheel nog ensemblewaarde heeft, evenals herkenbaarheid. Elementen die bijdragen tot de erfgoedwaarde zijn de aanleg (gebogen straatvorm en achteruitspringende rooilijn met voortuintjes) en de architecturale homogeniteit qua volume, silhouet, materialiteit en coloriet.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam DIEST_E.VANDERVELDESTRAAT_2250.
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 225, Diest, Emile Vanderveldestraat.

Auteurs: Verhelst, Julie; Vandeweghe, Evert; Hendrickx, Julie