Klooster der zusters van de Goddelijke Voorzienigheid

Beschrijving

Klooster der zusters van de Goddelijke Voorzienigheid. 1824: stichting van de "onderwijzende" en "verplegende" kloostergemeenschap van de zusters van Sint-Jozef, op de hoek bij de Bollingstraat. Vanaf 1847, geleidelijke opsplitsing van beide functies resulterend in de afscheiding van de ziekenzusters of zusters van de Goddelijke Voorzienigheid van het moederklooster in 1899. Na de Eerste Wereldoorlog behielden de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid hun vestigingsplaats aan het oude Sint-Jacobskerkhof. Daarentegen bouwden de zusters van Sint-Jozef extra muros een nieuw klooster met school en bejaardentehuis, en werden hun oude gronden ingenomen door het Sint-Vincentiuscollege.

Neogotisch kloostergebouw naar ontwerp van architect J. Mahieu (Ieper) van 1921. Twee bouwlagen van acht traveeën onder geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen) met drie houten dakkapellen. Baksteenbouw op arduinen plint. Lijstgevel met ritmerende Brugse traveeën en aflijnende overhoekse muizentand doorbroken door de trapgevel van het middenrisaliet.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, 31.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine