Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Charles Seldenslach uit 1893. Opdrachtgever was Auguste Uvo, die in 1885 door architect Joannes Franciscus Jacobs al het winkelhuis op nummer 14 had laten bouwen. In 1896 volgde nog een vandaag verdwenen burgerhuis door architect Hendrik Krekel op de Oever.

Over de carrière van Charles Seldenslach, die valt te situeren tussen begin jaren 1860 en 1905, is nog maar weinig bekend. Tot zijn vroegste en meest opmerkelijke realisaties in neo-Vlaamserenaissance-stijl behoort het winkelpand Kennes uit 1879, op de hoek van Isabellalei en Sint-Vincentiusstraat. Deze stijl bleef hij minstens tot eind jaren 1890 toepassen, met name voor een aantal panden aan de kaaien van Schelde en Kattendijkdok. Voor andere ontwerpen waaronder de woning Van den Broek, maakte hij in dezelfde periode gebruik van een conventionele neoclassicistische stijl.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een houten winkelpui met zijportaal, pilasters, hoofdgestel en een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met cartouchesleutel, op de tweede verdieping geaccentueerd door kordonvormende lekdrempels en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Vernieuwd vensterschrijnwerk

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1893#836 (Steenhouwersvest 26), 1896#1794 (Oever).