IJzerwarenhandel In 't Zonneke

Beschrijving

IJzerwarenhandel met magazijn in twee samengevoegde winkelhuizen nummers 6 en 8 met behouden winkelpuien uit het interbellum en grotendeels bewaard winkelinterieur. Sedert 1880 is op dit adres de ijzerwarenhandel In ’t Zonneke gevestigd.

Historiek en context

Deze ijzerwarenhandel was aanvankelijk enkel in huisnummer 8 gevestigd, maar werd later uitgebreid met het rechts aanpalende winkelpand nummer 6. In 1879 verkreeg bouwmeester Jan Leroy vergunning voor het afbreken en herbouwen van het huis nummer 8 voor rekening van weduwe Lessire. Het gevelplan toont de huidige neoclassicistische gevelopbouw en een winkelpui met centraal een verdiepte ingang en rechts naast de woning een afzonderlijke doorgang. In de bouwplannen wordt voor het eerst verwezen naar de handelszaak "In het Zonneken" wanneer in 1880 weduwe Lessire toelating vraagt tot het plaatsen van een zinken uithangbord in de vorm van een zon.

Aan het begin van de 20ste eeuw was de ijzerwarenhandel eigendom van de familie Cuyvers-Thielen. In 1906 vroegen zij toelating tot het plaatsen van een smeedijzeren insigne. De bijgevoegde tekening stemt overeen met het huidige nog bestaande uithangbord.

Later werd de ijzerwarenhandel overgenomen door de familie Eyckermans die tot op vandaag de zaak openhouden. In 1929 vroegen zij toelating tot het verbouwen van de neoclassicistische naar de huidige winkelpui. Nadien werd het aanpalende pand met huisnummer 6 in gebruik genomen als magazijn en als bijkomende etalageruimte. Dit pand werd gebouwd voor 1830, de bouwheer is niet gekend.

In dit pand nummer 6 was zeker tussen 1861 en 1896 slagerij Nagels gevestigd. In 1913 bekomt architect Van der Gucht voor rekening van Vinck vergunning voor het uitvoeren van verbouwingswerken waarbij het plan voorzag in een art-nouveau-winkelpui. Deze winkelpui werd, vermoedelijk tijdens het interbellum, omgevormd tot de huidige winkelpui.

Voorgevel

Het winkelhuis met huisnummer 8 is opgebouwd uit drie bouwlagen en twee traveeën onder een rood pannen schilddak dat met de nok haaks op de straat is gericht. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl heeft op de tweede en derde bouwlaag rechthoekige muuropeningen met geriemde omlijstingen; het geheel wordt bekroond door een hoofdgestel met houten kroonlijst op consoles en klossen, met tandlijst en decoratieve fries met verdiepte vlakken. Een puilijst en tot kordonlijst doorgetrokken lekdrempels van de bovenvensters zorgen voor een horizontale ritmering van de gevel. Centraal op de eerste verdieping hangt het sierlijk smeedijzeren uithangbord uit 1906, met logo van de handelszaak.

Op de begane grond wordt de volledige gevelbreedte ingenomen door een winkelpui met centrale verdiepte ingang, ongewijzigd sinds 1929. De groen geschilderde, houten winkelpui wordt aan weerszijden geflankeerd door pilasters met goudkleurige cannelures. De brede puilijst met opschrift "In ’t Zonneke" omvat rechthoekige etalagevensters met eenvoudige, onversierde indeling, en een centrale verdiepte winkeldeur met spiegelboogvormige beglazing. De vloer van het portaal is ingelegd met marmermozaïek met opschrift "In ’t Zonneke".

Het rechts aanpalende winkelhuis nummer 6, dat als magazijn deel uitmaakt van de handelszaak, is opgebouwd uit twee bouwlagen en drie ongelijke traveeën onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De wit bepleisterde lijstgevel heeft eenvoudige rechthoekige muuropeningen.

Op de begane grond worden de twee rechter traveeën ingenomen door een groen geschilderde neoclassicistische winkelpui met vooruitspringende kroonlijst op gecanneleerde consoles met goudkleurige detailleringen. De puilijst omvat een breed etalagevenster rechts, en links de voormalige toegangsdeur tot de winkel die werd dichtgemaakt en omgevormd tot vitrine. Boven de vitrines twee bovenlichten met een opvallende ruitvormige roedeverdeling met beglazing in structuurglas. In de linkertravee, en tussen beide winkelpuien in, bevindt zich een rechthoekige deuropening met vierkant bovenlicht, die eigenlijk bij nummer 8 hoort, en toegang verleent tot een gang naar de achterliggende keuken en koer en met een trappenhuis naar de verdiepingen.

Winkelinterieur

Het winkelhuis op nummer 8 is gebouwd op een smal, langwerpig perceel met afgeschuinde achtergrens, dat volledig is bebouwd. De winkelruimte omvat een enfilade van twee ruimtes met erachter een overdekt koertje en een bureel. Vanuit het bureel is ook het aanpalende pand nummer 6 met magazijn toegankelijk. Een tweede ingang tussen de beide winkelpuien vormt een rechtstreekse verbinding tussen de straat en het bureel en verleent ook toegang tot het woongedeelte op de verdieping van huisnummer 8.

De etalage wordt gescheiden van de winkelruimte door eenvoudige witte geperforeerde platen.

De vloer van de winkelruimte aan de straatzijde bevat cementtegels met bloemmotieven die plaatselijk werden hersteld met hedendaagse grijze tegels. In de aangrenzende ruimte een vernieuwde plankenvloer. De eenvoudig bepleisterde plafonds hebben centraal een rozet.

Het vroeg-20ste-eeuwse winkelmeubilair omvat nagelvaste wandkasten, een toonbank en een vrijstaand rek.

De wanden van beide kamers worden nagenoeg volledig ingenomen door wandkasten. Het wandmeubel aan de linkerzijde van de ruimte aan de straatzijde is het meest kenmerkend en omvat centraal acht rijen met laden waarop een ruime keuze aan deurknoppen zijn gemonteerd en worden gepresenteerd. De ruimte onder de laden wordt ingenomen door open rekken afgewisseld met ondiepe laden; de kastruimte bovenaan omvat grote open rekken die bereikbaar zijn met een houten kastladder. Aansluitend aan deze kast wordt de wand in de aangrenzende ruimte aan de linkerzijde ingenomen door een wandmeubel met verschillende soorten laden, waaronder platte laden in gevernist hout, diepe ladebakken in groen geschilderd hout en smalle ijzeren laden. Ook hier wordt de hogere kastruimte ingenomen door open rekken.

Het meubilair aan de rechterzijde van de winkelruimte aan de straatzijde is recenter en omvat gesloten kasten waarboven eenvoudige houten rekken op metalen schappendragers. In de aangrenzende ruimte aan de rechterzijde een kast, tweeledig van opbouw, met onderaan schuiven en erboven eenvoudige houten schabben. Evenwijdig aan deze kast en centraal in de ruimte staat een hoog eenvoudig houten rek.

De groen geschilderde vrijstaande toonbank links naast de ingang heeft een front met een eenvoudige lijstversiering maar wordt grotendeels aan het zicht onttrokken door panelen waarop allerhande ijzerbeslag wordt gepresenteerd.

• Stadsarchief Antwerpen, Dossiers bouw- en milieuvergunningen, 1861#240, 969#3256, 1862#115, 25#13971, 1913#3742 (nummer 6), 1875#817, 1879#318, 1880#1334, 1905#1251, 1929#34969 (nummer 8).

Auteurs: Mathys, Greet