Burgerhuis in art deco

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco

Beschrijving

Burgerwoning in eenvoudige art deco, in 1926 als één van de eerste woningen op de Venneborglaan ontworpen door aannemer Alb. Haepers (niet goed leesbaar) in opdracht van Ch. Stevens en Philippe Kinet, die woonden in de Leysstraat 18 in Antwerpen.

Qua volume, gevelindeling en bouwstijl past de woning uitstekend in het eerst aangelegde, zuidelijke deel van de Venneborglaan. De bebouwing daar bestaat uit burgerhuizen in pittoreske bouwstijlen zoals de art deco en de cottagestijl, gekenmerkt door bakstenen gevels, gebruik van erkers, geveltoppen en leien mansardedaken. Telkens hebben de woningen daar een voortuin, afgesloten met een door de aannemer of architect ontworpen muurtje of hek. Het oorspronkelijke art-decohekwerk is bij deze woning bewaard: het bestaat uit een smeedijzeren hek op hardstenen basis en tussen gestileerde pijlers in blauwe hardsteen.

De rijwoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder platte bedaking, waarbij de bovenverdieping als mansarde is uitgewerkt, met een leien dakschild. Rood bakstenen parement op blauwe hardstenen plint. De brede venstertravee rechts is volledig ingenomen door een grote, twee bouwlagen tellende driezijdige erker met vijflichten in witte natuurstenen kozijnen. Op de muurdam tussen de twee vensters is eenvoudig art-decosiermetselwerk te zien. In de smalle deurtravee zit beneden de deur: een rechthoekige deur onder rechte natuurstenen latei op consoles in art deco, waarboven een rechthoekige bovenlicht zit, eveneens onder rechte latei. Op de verdieping een eenvoudig, smal rechthoekig venster. Op de mansardeverdieping eenvoudige rechthoekige dakvensters; drielicht in de venstertravee. Het schrijnwerk van deur en vensters is bewaard: de houten deur heeft een klein raampje met art-decotraliewerk. Alle ramen hebben houten roedeverdeling in de bovenlichten; guillotinevensters op de begane grond.

De aannemer koos voor de traditionele enkelhuisplattegrond, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. Links, de duidelijk herkenbare enfilade van voor- en achterkamer. Rechts, in de smalle deurtravee, de laterale gang met trappenhuis, waarachter zich de keuken en de bijkeuken bevindt. De plattegronden in het bouwdossier laten zien dat de burgerwoning de optie had om in twee wooneenheden opgesplitst te worden: zowel op de beneden- als op de eerste verdieping is achteraan een keuken getekend op de plannen. Op de bovenverdieping bevonden zich bij opsplitsing de slaapkamers voor de benedenwoning; de eerste verdieping kon verhuurd worden als appartement. Op talrijke plans van woningen in de Venneborglaan zien we een tweede keuken op de eerste verdieping, wat mogelijk wijst op het gebruik van de burgerwoningen als meergezinswoningen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 1691.